Verkiezingsprogramma 2015-2019
6. GELDERLAND SOCIAAL EN LEEFBAAR (ZORG, WELZIJN EN LEEFBAARHEID)
De SP wil dat Gelderland een provincie is waar het voor iedereen goed wonen en leven is, ook voor mensen die bijvoorbeeld zorg nodig hebben. Iedereen heeft recht op kwalitatief goede zorg. Dit is echter vooral een taak voor gemeenten en de rijksoverheid. De provincie heeft een steeds beperkter aantal taken op het gebied van de zorg. De verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg ligt sinds 1 januari 2015 niet meer bij de provincie, maar bij gemeenten.
De provincie kan indirect wel blijven bijdragen aan een sociaal en leefbaar Gelderland. De provincie kan sociale projecten in steden ondersteunen en dorpen op het platteland leefbaar houden door onder andere te investeren in kulturhusen (multifunctionele buurthuizen) en goed openbaar vervoer.
JEUGDZORG
Vanaf 1 januari 2015 valt de jeugdzorg niet meer onder de verantwoordelijkheid van de provincie. Het is belangrijk dat de overgang naar de gemeenten goed wordt afgehandeld, met een “zachte landing”. De SP maakt zich grote zorgen over dit onderwerp. Wij willen voorkomen dat door organisatorische veranderingen en bezuinigingen kwetsbare kinderen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. De SP heeft dan ook altijd gepleit voor een warme overdracht, indien nodig met tijdelijk extra geld van de provincie. De SP wil ook dat de kennis en ervaring die binnen de provincie aanwezig is ook in het overgangsjaar 2015 en bij voorkeur ook in 2016 beschikbaar blijft voor gemeenten en instellingen, medewerkers en cliënten. Belangrijke overkoepelende functies zoals de vertrouwenspersoon Jeugdzorg moeten ook na 2015 behouden blijven.
ONDERSTEUNING BIJ KLACHTEN
Juist op het moment van grote veranderingen op het gebied van zorg en welzijn zal de vraag naar ondersteuning toenemen. De SP wil daarom dat de provincie zich ook na 2014 blijft inzetten voor het in stand houden van één instantie in Gelderland die klachten in de zorg registreert en adviezen geeft. In de afgelopen periode is er door de provincie bezuinigd op welzijn met als gevolg dat klachten en adviespunten in steeds vaker door vrijwilligers in plaats van professionals worden bemand. De SP vindt dit geen goede ontwikkeling. De inzet van vrijwilligers is belangrijk maar mag niet ten koste gaan van vaste banen en professionele ondersteuning.
GEMEENTEN
Onverstandige investeringen en uitgaven in het verleden dwingen gemeenten soms tot grote bezuinigingen. Het is gebruikelijk dat gemeenten in financiële nood, om in aanmerking te komen voor extra steun van de provincie, maximaal bezuinigen op hun uitgaven. Deze bezuinigingen komen dan bovenop de rijksbezuinigingen op de uitvoering van onder andere de WMO, de thuiszorg en de jeugdzorg. Dat kan in bepaalde financieel zwakke gemeenten leiden tot grote gevolgen op het lokale sociale klimaat. De SP vindt dat bij bezuinigingen, om in aanmerking te komen voor provinciale steun, juist als eis gesteld zou moeten worden dat betreffende gemeente het sociale beleid overeind houden en de bezuinigingen elders zoeken. Het zou door de provincie positief beoordeeld moeten worden dat gemeenten eerst en vooral bezuinigen op die kosten die grote financiële overschrijdingen hebben veroorzaakt, zoals het grondbeleid en zaken als hoge overheadkosten, overbodige bureaucratie, externe inhuurkrachten en de uitvoer van en niet op voorzieningen die het sociale klimaat verslechteren.
Onze provincie moet zich inzetten om overal in Gelderland belangrijke initiatieven van gemeenten of regio's te ondersteunen, die de sociale samenhang bevorderen. Dat kan gaan om verschillende gemeentelijke initiatieven, zoals stadsvernieuwing, de aanleg van een weg of bijvoorbeeld een buurtcentrum met extra sociale en sportvoorzieningen. De provincie zou wat de SP betreft meer geld en ondersteuning kunnen geven aan sociale projecten.
HEEL GELDERLAND
De provincie moet in haar beleid rekening houden met de behoeften van mensen die wonen in kleine kernen. Het in stand houden van de basisvoorzieningen is essentieel om het welzijn van de bewoners en de leefbaarheid in kleine kernen te behouden. Denk daarbij aan het behoud van de basisschool (inclusief kleine bibliotheekvoorziening), een buurtsuper, pinautomaat en een klein verzorgingstehuis of dorpshuis.
Er wordt goed gekeken en meegedacht hoe de grootste Gelderse plattelandsgemeenten zonder grote hoofdplaats, zoals de gemeenten Bronckhorst en Berkelland hun kleine kernen leefbaar kunnen houden door essentiële functies uit te wisselen of te delen.
Om de leefbaarheid van dorpen en kleine steden te kunnen garanderen moeten ze goed bereikbaar blijven met het openbare vervoer, er wordt geïnvesteerd in breedbandinternet en mobiele bereikbaarheid in het buitengebied. Slechte mobiele bereikbaarheid leidt ertoe dat in delen van Gelderland het noodnummer 112 niet mobiel te bereiken is. De SP wil dat er op dit punt snel verbeteringen komen en dat de provincie daarin het voortouw neemt.