h

Uitbreiding luchthaven Lelystad: duizend extra auto's per dag

13 september 2007

Uitbreiding luchthaven Lelystad: duizend extra auto's per dag

Duizend auto's extra per dag
door Wijnand Kooijmans

VELUWE - De provincie Gelderland heeft buur Flevoland nogmaals gevraagd betrokken te worden bij de ontwikkelingen rond de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Dit is mede ingegeven door het plan van het Rijk het vliegveld in Flevoland te gaan gebruiken als overloop voor Schiphol.

Deze week werd bijvoorbeeld bekend dat Easy Jet een deel van de vluchten wil verplaatsen vanaf de nationale luchthaven naar Lelystad.

Het Gelders college zegt te verwachten dat de uitbreiding van de luchthaven Lelystad leidt tot dagelijks duizend auto's extra op de provinciale weg S7 tussen de afslag Harderwijk/Lelystad van rijksweg A28 en Flevoland.

Welke gevolgen dit aantal auto's heeft voor de reconstructie van de S7 is GS van Gelderland nog niet helemaal duidelijk. Dat is ook mede afhankelijk van de ontwikkeling van het openbaar vervoer tussen Harderwijk en het vliegveld.

In een eerder stadium is er wel overleg geweest met toenmalig staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat. In antwoord op vragen van de Socialistische Partij zegt het college van gedeputeerde staten dat dit heeft geleid tot het verleggen van de vliegroute. Deze is nu niet meer gepland over de stadskern Harderwijk maar opgeschoven in de richting van Hierden en Hulshorst. Volgens het Gelders college heeft dit in ieder geval als voordeel dat minder mensen straks overlast ondervinden van de landende- en opstijgende vliegtuigen.

Op de kritiek vanuit Hierden en Hulshorst over deze verschuiving en het feit dat de route gaat lopen over het natuurgebied Hierdense Poort wordt door het college niet concreet ingegaan.

Het college zegt dat het op dit moment nog moeilijk te beoordelen of de uitbreiding van Lelystad negatieve consequenties heeft voor de luchtkwaliteit en leidt tot een toename van de geluidsoverlast. Voor hierover een standpunt wordt ingenomen wil het dagelijks bestuur van Gelderland eerst alle beschikbare informatie nog beoordelen, zodra deze definitief is vastgesteld.

(Bron: De Stentor, editie Veluwe West, 13 september 2007).

U bent hier