h

Gelderse Staten ook achter keuze voor N18

16 januari 2009

Gelderse Staten ook achter keuze voor N18

ARNHEM - Provinciale Staten van Gelderland zijn er voor dat de N18 tussen Varsseveld en Enschede een tweebaans autoweg wordt via een nieuw tracé ten westen van Eibergen en Haaksbergen.
Tussen Groenlo en Varsseveld blijft het een 80 kilometerweg. Op termijn moet die weg kunnen worden uitgebouwd tot een snelweg met vier rijstroken. Daarvoor is nu nog te weinig geld.

Daarmee scharen ook de Staten zich achter de voorkeur die ook de overheden in de Achterhoek en Twente hebben uitgesproken. Vier actiegroepen uit Oost Gelre en Berkelland probeerden nog de provincie te winnen voor een autosnelweg via een westelijke route, maar hadden geen succes.

De mening van de Staten heeft beperkte waarde. Uiteindelijk bepaalt minister Eurlings van Verkeer welke route gekozen wordt. De Staten kunnen hem alleen adviseren. Ze vragen in dat advies wel aandacht voor de leefbaarheid in dorpen als Rietmolen en Hupsel die meer overlast krijgen.

In de Staten bestaat verdeeldheid over de N18. De VVD wil dat nu al wordt ingezet op een vierbaans snelweg, SP en GroenLinks, de Partij voor de Dieren en Solidara zijn tegen de nieuwe weg.

Het idee van de Kamer van Koophandel om bedrijven via een privaat-publieke samenwerking mee te laten betalen aan de weg en daardoor meer geld binnen te halen, is volgens verkeersgedeputeerde Van Haaren niet erg kansrijk.

(Bron: De Gelderlander, editie Achterhoek, 14 januari 2009)

U bent hier