h

Nuon kiest snel partner

15 januari 2009

Nuon kiest snel partner

Bron: De Stentor 15-01-2009

ARNHEM/AMSTERDAM - Na Essent staat ook het samengaan van energiebedrijf Nuon met een buitenlandse partij voor de deur. Van de tien partijen die het bedrijf had uitgenodigd om een bod uit te brengen, is inmiddels nog een 'shortlist' over. Nuon hoopt op "relatief heel korte termijn'' met de uiteindelijke keuze naar buiten te komen.
Dat stelde grootaandeelhouder de provincie Gelderland, die 44,4 procent van de aandelen Nuon in handen heeft, dinsdag. Nuon was nog niet bereikbaar voor commentaar. In juni vorig jaar stelde Nuon binnen ongeveer een half jaar exclusieve gesprekken met een partij te willen voeren.

Anders
Een overname van Nuon zal in een ander vat gegoten worden dan de overname van branchegenoot Essent door het duitse RWE. “Essent stond in een keer voor honderd procent te koop”, aldus Willem Pardijs, beleidsmedewerker bij de provincie Gelderland. “Bij Nuon praten we over een minderheidsprivatisering, met het perspectief op een meerderheidsbelang.”
“Een geïnteresseerde partij zal in beginsel genoegen moeten nemen met een belang in de commerciële activiteiten van Nuon dat kleiner is dan 50 procent. In fases kan dit belang uitgroeien tot een meerderheidsbelang. Daar staat tegenover dat de partner vanaf dag één wel controlerende zeggenschap krijgt”, aldus Pardijs.

Slagkracht
De aandeelhouders van Nuon, naast Gelderland onder meer ook de gemeente Amsterdam en de provincies Friesland en Noord-Holland, zullen volgens Pardijs vervolgens allemaal in een aantal stappen het schip verlaten.
Na het mislukken van een fusiepoging met Essent liet Nuon vorig jaar weten in het buitenland een partner te zoeken die het bedrijf kan helpen met zijn ambities met onder meer gas en duurzaamheid. In het kader van de investeringsplannen van Nuon in de nabije toekomst is een partij met de nodige financiële slagkracht en investeringsbereidheid gewenst.
In het verleden noemde Nuon landen rondom de Noordzee als mogelijke alliantiepartners. Namen als het Noorse Statkraft en het Deense Dong, het Zweedse Vattenfall en het Britse Centrica vielen toen in de media. Eon Duitsland heeft onlangs laten weten niet meer geïnteresseerd te zijn in een partnerschap met Nuon.

SP: Wouter Bos
De SP in Gelderland wil dat de provincie de aandelen Nuon niet verkoopt. Indien een meerderheid in provinciale staten toch voor verkoop is, zou minister van financiën Wouter Bos de beste koper zijn. De SP roept gedeputeerde staten (CDA, PvdA en CU) op te stoppen met de uitverkoop van de publieke sector. Wat de SP betreft blijft Nuon in publieke handen. Indien de meerderheid in provinciale staten, waar het zich naar uit laat zien, toch voor verkoop van de aandelen kiest, wil de SP dat Wouter Bos de aandelen gaat kopen.
De SP vindt dat laatste niet zo′n vreemde gedachte omdat de energiesector minstens net zo belangrijk is voor de economie als de bankensector. De bedrijven in de energiesector zouden niet in handen moeten komen van buitenlandse op winst gerichte energiereuzen wil Nederland wat te zeggen houden over bijvoorbeeld de leveringszekerheid en fatsoenlijke prijzen. Hoewel de SP lange tijd alleen stond in haar strijd tegen privatisering hebben ondertussen in Den Haag ook CDA en PvdA zich duidelijk uitgesproken tegen privatisering, zeker in deze tijden van crisis. In Gelderland lijken we echter nog vrijwel alleen te staan.

Zie ook:
- Nuon mogelijk ook in de uitverkoop
- SP wil dat Wouter Bos NUON koopt
- SP: Referendum over NUON

U bent hier