Overnamekandidaten voor Nuon willen de meerderheid hebben
Overnamekandidaten voor Nuon willen de meerderheid hebben
ARNHEM - Nuon verliest binnenkort zijn zelfstandigheid. Buitenlandse overnamekandidaten zijn alleen bereid een behoorlijke prijs voor Nuon te betalen als ze de meerderheid van het energiebedrijf in handen krijgen. Anders haken ze af of willen minder betalen. Tien bedrijven hebben eind oktober een bod uitgebracht op Nuon. Bedragen zijn niet bekend.
Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland, het dagelijks bestuur van de provincie, willen nu overstag gaan. Vorig jaar zeiden ze nog dat ze de Nuon-aandelen nog zeker vier tot zes jaar wilden houden. Maar onder druk van de Nuon-top komt Gelderland daar nu op terug. GS denken dat een overname nu de aandeelhouders meer oplevert dan over vier jaar.
Of Provinciale Staten dat standpunt volgen, wordt morgen pas duidelijk. Nogal wat fracties voelen zich overvallen door de haast die Nuon heeft en hebben hun standpunt nog niet klaar.
De SP vindt dat de energiebedrijven hoe dan ook in overheidshanden moeten blijven. Als de aandelen verkocht worden, heeft de overheid geen zeggenschap meer over de topsalarissen, het afsluitingsbeleid en het milieubeleid van Nuon.
Het CDA denkt dat verkoop onontkoombaar is, maar fractieleider Van Meeteren zegt dat 'met pijn in het hart'. "De schaalvergroting gaat zo hard dat als Nuon niet meedoet, het over vier jaar misschien wel een heel kleine speler op de markt is die niet eens meer interessant is voor een overname."
Op de achtergrond speelt wel de angst dat Gelderland de opbrengst van Nuon niet zelf mag houden. In de Tweede Kamer zijn al stemmen opgegaan om een deel van de miljarden op te eisen. Van Meeteren: "Dat zou wrang zijn. De regionale energiebedrijven zijn ontstaan omdat Den Haag weigerde om in de ommelanden voor de energievoorziening te zorgen. Die hebben we zelf opgebouwd. De opbrengst van dat beleid moet ten goede komen aan de Gelderse burger en mag niet weglekken."
- Zie ook:
- Redactie