h

Campagne Greenpeace tegen Vattenfall

25 februari 2009

Campagne Greenpeace tegen Vattenfall

ARNHEM - De provincie Gelderland, de grootste aandeelhouder in Nuon, is positief over de mogelijke overname van Nuon door Vattenfall.

Gelderland stelde eerder criteria aan overnamekandidaten op het gebied van voorzieningszekerheid en duurzaamheid.

"Vattenfall is een betrouwbare partner die aan onze criteria voldoet", aldus gedeputeerde Harry Keereweer. De provincie was als aandeelhouder betrokken bij de keuze voor Vattenfall en zal de voorgenomen overname de komende tijd uitgebreid tegen het licht houden. In mei bespreekt het Gelderse college van Gedeputeerde Staten zijn bevindingen met Provinciale Staten. In juni volgt dan een definitief besluit van de provincie Gelderland over de partnerkeuze van Nuon.

Ook de provincie Friesland is blij, de gemeente Amsterdam beraadt zich nog op een standpunt. De provincie Noord-Holland wil in principe haar aandelen niet verkopen, maar is bang hiertoe gedwongen te worden als de overige aandeelhouders wel tot verkoop overgaan. De provincie hecht sterk aan de publieke invloed in de energiesector.

Kritiek komt er uit de koker van Greenpeace. De milieuorganisatie voert in Duitsland en Zweden een grote campagne tegen het bedrijf dat Nuon wil inlijven. "Vattenfall roept mensen op een petitie te tekenen tegen klimaatverandering. Intussen bouwt het bedrijf in Duitsland nog een ouderwetse bruinkoolcentrale. Slechter voor het klimaat kan je het niet bedenken", stelt campagneleider Meike Baretta van Greenpeace.

Bron: De Gelderlander, 24 februari 2009

U bent hier