Noord-Holland tegen verkoop Nuon
Noord-Holland tegen verkoop Nuon
Noord-Holland tegen verkoop Nuon
Van onze verslaggever Michael Persson
gepubliceerd op 06 februari 2009 20:06, bijgewerkt op 20:09
Amsterdam - De provincie Noord-Holland wil dat de staat een belang in Nuon neemt. De provincie vreest dat anders de commerciële grip op de energieproductie te groot wordt. Dat staat in een brief aan het kabinet, vandaag in de Volkskrant. De brief wordt gesteund door een meerderheid van de provinciale afgevaardigden.
Noord-Holland wil zelf zijn belang van 9 procent in Nuon niet verkopen en vraagt om een staatsdeelname van rond 15 procent. Dat vereist een investering van ongeveer 1 miljard euro.
Het resulterende belang van circa 25 procent voor beide overheden, is volgens gedeputeerde Bart Heller (GroenLinks) voldoende om vinger in de pap te houden. De andere grote aandeelhouders, waaronder Gelderland (44 procent), Friesland (10 procent) en de gemeente Amsterdam (9 procent) willen hun belang wel verkopen.
Met de brief breekt Noord-Holland met de andere eigenaren. ‘Ik ben enigszins verrast’, zegt gedeputeerde Sjoerd Galema van de provincie Friesland. De aandeelhouders hadden afgesproken gezamenlijk op te trekken tijdens het biedingsproces.
‘Dit is een schending van die afspraken’ vindt verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels van Amsterdam.
Vorige maand deed het Duitse energiebedrijf RWE al een bod op het Nederlandse Essent. RWE wil Essent alleen kopen als 80 procent van de eigenaren afstand doet van zijn aandelen. Het merendeel van de provincies en gemeenten die eigenaar zijn van Essent, voelt wel voor die transactie.
In het buitenland zijn veel energiebedrijven vaak ook deels in publieke handen. RWE zelf is voor 15 procent eigendom van een groep Duitse gemeenten. Het Italiaanse ENI, de meest waarschijnlijke nieuwe eigenaar van Nuon, is voor 20 procent staatseigendom. Het Deense Dong en het Zweedse Vattenfall, de twee andere gegadigden voor Nuon, zijn voor 75 en 100 procent staatsbezit.
In Nederland heeft het ministerie van Economische Zaken gezegd de verkoop van energiebedrijven niet te kunnen tegenhouden. Aan de andere kant heeft minister Bos (Financiën) wel vraagtekens gezet bij de gretigheid waarmee de aandeelhouders de opbrengsten van de verkoop willen ‘verbrassen’.
Volgens Tweede Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) moeten de energiebedrijven voor een deel in overheidshanden blijven. ‘Als de andere provincies hun belang verkopen, dan is de oproep van Noord-Holland een interessante gedachte.’ Het ministerie van Financiën kon nog geen commentaar geven
- Zie ook:
- Redactie