h

Partijen kijken verlekkerd naar Nuon miljarden

25 februari 2009

Partijen kijken verlekkerd naar Nuon miljarden

De Gelderlander maakte een rondje langs de politieke partijen in Gelderland over Nuon. De meeste partijen kijken verlekkerd naar de miljarden die een eventuele verkoop op zou kunnen leveren. SP-fractievoorzitter Eric van Kaathoven noemde de verkoop juist 'absurd'.

‘Alleen maar met de rente mooie plannen uitvoeren’
Gelderland voorzichtig over besteding van Nuon-miljarden.

ARNHEM – Hoewel door de verkoop van Nuon aan Vattenfall het geld er binnenkort tot ver boven de plinten tegen de muren klotst, heerst in het provinciehuis in Gelderland vooral voorzichtigheid. Geen van de fracties in Provinciale Staten wil de indruk wekken dat er geld over de balk gesmeten gaat worden. „We moeten laten zien dat we geen rare dingen doen”, zegt CDA’er Jan Haitink.
En dus roepen de fracties in reactie op het nieuws dat Gelderland 4,4 miljard euro krijgt door de verkoop, bijna in koor dat het geld op een bankrekening gezet moet worden en dat van de rente mooie plannen uitgevoerd gaan worden. Een grote meerderheid verwacht de verkoop te steunen.
Het CDA vindt natuur, landbouw en infrastructuur de belangrijkste bestemmingen.
„Ik moet de papieren nog bestuderen, maar het ziet er goed uit”, zegt Corina van der Valk (PvdA). Zij noemt een tunnel in de A15 onder het Pannerdensch Kanaal als besteding. GroenLinks steekt het geld bij voorkeur in een tram tussen Nijmegen en Arnhem en andere openbaar-vervoersplannen. „Vooral niet verpatsen aan asfalt”, zegt Jan Wynia. De VVD wil juist wel meer asfalt en wil honderden miljoenen uittrekken voor de A15 en de A18 in de Achterhoek. Jan Markink: „We moeten investeren in rijksplannen in onze regio. Daarmee houden we de kans klein dat minister Bos een greep in de kas komt doen.”
De SGP wil dat in samenspraak met bestuurders uit de hele provincie wordt bepaald waar het geld aan wordt uitgegeven.
De SP is hoe dan ook tegen de verkoop. „ Het is absurd dat de Nederlandse overheden hun aandelen nu willen verkopen aan een bedrijf, dat juist voor 100 procent in handen is van de Zweedse overheid. Waarom zouden we ze dan niet zelf houden?”, vraagt Eric van Kaathoven zich af. Hij vindt Vattenfall ook geen groen bedrijf.
D66 laat haar leden over twee weken stemmen over de deal. Martijn Leisink wil het geld niet op de bank zetten, maar over een periode van 50 tot 100 jaar uitgeven. Behoud van monumenten en inpassing van snelwegen in het landschap scoren bij hem hoog. „Daar heeft iedereen wat aan. Ik vind het bijna pervers als provincie te rentenieren terwijl het rijk een enorme staatsschuld heeft.”
Toine van Bergen (Solidara) is tegen de deal omdat schaalvergroting volgens hem altijd tot meer bureaucratie en kosten leidt.

bron: De Gelderlander.nl

U bent hier