h

Statenleden druk met jeugd

11 februari 2009

Statenleden druk met jeugd

SP Statenleden Margriet Bleijenberg en Willeke Tydings, commissievoorzitter, waren op woensdag 4 mei de hele dag in Nijmegen te vinden. En zij waren in het goede gezelschap van de bijna voltallige commissie Jeugd, Zorg en Cultuur (JZC).

’s Morgens bracht het gezelschap door in wijkcentrum de Horizon in het stadsdeel Dukenburg. Hier sprak de commissie met de Nijmeegse wethouder Lenie Scholten, met beleidsmedewerkers en gezinscoaches over jeugdzorg in al haar facetten. Het leverde een zeer boeiende discussie op die een vervolg zal krijgen in een bijeenkomst over de omstreden invoering van de centra voor jeugd en gezin (CJG). Tijdens het werkbezoek ging men even langs bij het ouder-kind centrum in de wijk. Hier werd de commissie gastvrij onthaald met zeer veel cake en taart. Nijmeegs SP- raadslid Senay Akdemir en medewerkster bij de Nijmeegse welzijnsorganisatie Tandem gaf een inleiding over het centrum waar ouders van allerlei nationaliteiten welkom zijn en waar men laagdrempelige activiteiten organiseert. Afsluitend kreeg de commissie een rondleiding langs de naaihoek, kapsalon, knutseltafel, keuken en kon men in de tweedehandskledingwinkel nog wat kopen.

Senay Akdemir met de commissie in het ouder-kindcentrum

Senay Akdemir met de commissie in het ouder-kindcentrum

 

Statenlid Willeke Tydings scoort een mooie tweedehandsbroek voor haar  zoon.

Statenlid Willeke Tydings scoort een mooie tweedehandsbroek voor haar zoon.

De middag brachten de statenleden door in het voormalige klooster aan de Breedestraat in Nijmegen. Nu doet het dienst als huisvesting voor de afdeling jeugd van IrisZorg. IrisZorg is een organisatie die gespecialiseerd is in verslavingszorg en maatschappelijke opvang.

Statenleden aan de lunch tijdens een powerpoinpresentatie. Margriet Bleijenberg zit rechts in het rood.

Statenleden aan de lunch tijdens een powerpoinpresentatie. Margriet Bleijenberg zit rechts in het rood.

Men had zich gedegen voorbereid. Een psychiater van het instituut gaf een helder beeld van wat een verslaving is en waarom drank en drugs zulke desastreuze gevolgen voor de jeugd hebben. Uitgebreid werd gesproken over financiering, structuur van de organisatie, problematiek en behandelmethoden. Schrijnend vonden de diverse sprekers het gebrek aan nachtopvang. Een jongere in de problemen kan nu pas om 8.30 bij een instelling aankloppen terwijl er regelmatig sprake is van een crisissituatie in de nacht. De hele commissie wil graag kijken of hier een oplossing voor gevonden kan worden. De raad van Bestuur van Iriszorg komt met een notitie over deze problematiek en deze zal in de commissie worden besproken. Omdat de provincie deze zorg niet structureel financiert wordt gedacht aan een pilotproject voor de nachtopvang . En de hoop is dan dat een van de andere financiers (AWBZ, gemeenten, WMO of justitie) het overneemt. Nodig is een half miljoen euro per jaar voor een minimaal uitgeruste nachtopvang.

Voor meer informatie over deze onderwerpen kunt u terecht bij Willeke Tydings (w.tydings@ps.gelderland.nl) of Margriet Bleijenberg (margriet@tomaaatnet.nl)

U bent hier