h

Bonusrel kost NXP half miljoen euro subsidie

16 april 2009

Bonusrel kost NXP half miljoen euro subsidie

ARNHEM- Het Nijmeegse bedrijf NXP krijgt geen half miljoen euro van de provincie Gelderland voor een bedrijfsverzamelgebouw. De provincie is verbijsterd over de miljoenenbonussen die de top van het verliesgevende bedrijf heeft gekregen en vindt het onbestaanbaar om dan zelf geld in een project van NXP te steken.

In de Staten leefde grote woede over de bonussen. SP en D66 stelden daarom voor de subsidie in te trekken. „Het grote graaien moet gestopt worden”, zei SP’er Eric van Kaathoven. D66’er Martijn Leisink: „De bonussen van 19 miljoen dollar zijn dertig, veertig keer zo hoog als het bedrag dat men aan ons vroeg.”

De Nijmeegse wethouder Paul Depla is zwaar teleurgesteld. Volgens hem was het geld bedoeld om het steeds leger wordende terrein van NXP een nieuwe invulling te geven en wordt nu juist ‘de gewone man' in Nijmegen getroffen.

Het intrekken van de subsidie aan NXP was de belangrijkste wijziging in het crisisplan van 120 miljoen euro van de provincie. Onduidelijkheid is er nog over het plan voor een garantiefonds om de vastzittende woningmarkt vlot te trekken. Mensen die een nieuwbouwhuis kopen tot 250.000 euro kunnen hun bestaande koophuis verkopen aan corporaties. Veel Statenfracties vinden dat de overheid zo te diep ingrijpt in de markt. Gedeputeerde Peters wil niettemin een uitgewerkt voorstel komen.

Bron: De Gelderlander, 16 april 2009

U bent hier