h

Gelderse en Utrechtse staten stemmen in met fusie RSW

16 april 2009

Gelderse en Utrechtse staten stemmen in met fusie RSW

RENSWOUDE/REGIO - Provinciale staten van zowel Gelderland als Utrecht hebben woensdag ingestemd met het voorstel van de Interprovinciale Commissie Valleigebied Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg samen te voegen tot één nieuwe Utrechtse gemeente per 01 januari 2011. Het vastgestelde advies gaat nu naar het ministerie van binnenlandse zaken. Vervolgens zal het kabinet een standpunt innemen, waarna de indiening in de Tweede Kamer kan volgen.

De Gelderse politiek sprak zich vanochtend tijdens de maandelijkse statenvergadering met grote meerderheid uit voor de fusie van de Gelderse gemeente Scherpenzeel met de Utrechtse gemeenten Renswoude en Woudenberg. Het samengaan van de drie moet leiden tot één krachtige gemeente binnen het Valleigebied, menen de coalitiepartijen PvdA, CDA en ChristenUnie en oppositiepartijen VVD en GroenLinks. . Klein (SGP) sprak zich uit voor fusie van Woudenberg en Scherpenzeel, maar ziet liever dat Renswoude toenadering zoekt tot Veenendaal. Ook A. Lewe (SP) is van oordeel dat de fusie gedragen moet worden door de hele bevolking. ,,Is Renswoude tegen, dan kan er van een samengaan tussen de drie gemeenten geen sprake zijn.''

In provinciale staten van Utrecht werd hoofdelijk gestemd. Met 27 voor- en 17 tegenstemmen werd het voorstel aangenomen. PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP stemden voor. CDA, SP, Mooi Utrecht en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

Uit: de Barneveldse Krant, 16 april 2009

U bent hier