h

SP doet niet mee met Gelders bezoek aan Nuon-koper Vattenfall

5 april 2009

SP doet niet mee met Gelders bezoek aan Nuon-koper Vattenfall

Meerderheid Staten: goed om thermometer eens in bedrijf te steken.

ARNHEM – Een groep van ongeveer tien Gelderse Statenleden wil op bezoek bij het hoofdkantoor van Vattenfall. Dat concern wil het Nederlandse energiebedrijf Nuon kopen. De SP gaat niet mee en vindt het bezoek niet zinvol.

Gelderland heeft 45 procent van de aandelen van Nuon en besluit op 27 mei of ze die in fasen aan Vattenfall wil verkopen. De kans op een ja is bijzonder groot.

Toch is het volgens John van Meeteren (CDA), goed om ‘de thermometer eens in het bedrijf’ te steken. „ Dat kan het beste door het bedrijf te bezoeken en formeel en informeel met de mensen daar te praten.”
Daarnaast wil hij weten hoe het zit met de leveringszekerheid, het personeelsbeleid en het milieubeleid van het bedrijf. Was het niet beter geweest te rade te gaan bij tegenstanders van Vattenfall en een bezoek te plannen aan Oost-Duitsland waar de bevolking te hoop loopt tegen de bruinkoolwinning?
„Misschien dat we dat aanvullend nog doen”, zegt Van Meeteren. „Nu is die behoefte er nog niet.”

Eric van Kaathoven (SP) vindt dat maar raar. Hij verwacht dat een bezoek aan het hoofdkantoor juist weinig informatie oplevert. De SP wil dat Gelderland, in navolging van de Essent-aandeelhouders Brabant en Limburg, een extern bureau laten uitzoeken wat de verkoop van Nuon betekent. „Het is onze taak als volksvertegenwoordiger om de antwoorden zelf te zoeken”, vindt Van Meeteren echter.

De SP, tegenstander van verkoop, ziet dat anders. „We hebben nog veel vragen. Dankzij ons aandringen komt er nu een middag waarop deskundigen ondervraagd kunnen worden. Andere partijen hebben daar kennelijk helemaal geen behoefte aan. Heel vreemd: het gaat om de belangrijkste beslissing die de Gelderse Staten ooit genomen hebben.”

Uit: De Gelderlander van 5 april 2009.

U bent hier