h

Veluwe voorzichtig met Nuon miljoenen

2 april 2009

Veluwe voorzichtig met Nuon miljoenen

Veluwe voorzichtig met Nuon miljoenen
De SP doet nog een ultieme poging, maar het lijkt erop dat de Noord-Veluwse gemeentes hun aandelen Nuon verkopen.
Burgers hoeven zich niet rijk te rekenen met de miljoenen. „Er komen nog barre tijden.”

door Olger Koopman VELUWE - Ha, eindelijk kan de langgewenste spoortunnel bij het Nunspeetse station er komen, zingt het rond in de gemeente. Met zo’n twintig miljoen euro in de pocket moet dat toch kunnen?

De Nunspeetse wethouder Edward van der Geest moet er een beetje van schamperen. „ Men rekent zich al rijk, nog voordat er een cent binnen is”, tempert hij de hoge verwachtingen. „Volledig onterecht, want er zitten nog een hoop haken en ogen aan. Je moet verder kijken dan je neus lang is. We kampen op dit moment met een recessie, waarvan we de gevolgen op langer termijn niet kunnen inschatten. Juist in zulke ‘barre tijden’ moet je zuinig zijn op extra geld. Het brandt ons vooralsnog niet in de zak.”

Voorzichtigheid en zorgvuldigheid zijn wat hem betreft de toverwoorden, want er schuilt nog een addertje onder het gras. „Waar weinig mensen rekenen mee houden is dat met de verkoop van de aandelen een structurele inkomstenbron opdroogt: namelijk het dividend.” Op het Elburgse gemeentehuis kan men daar over meepraten. Daar ontvangt men jaarlijks het lieve sommetje van zes ton. „En dat moet op de een of ander manier toch ondervangen worden.”

Volgens de Oldebroekse financieel wethouder Gerrit Jan Veldhoen is het aan de raad om een invulling te vinden voor de Nuon-miljoenen. Het voorstel van b en w zal echter heel zuinigjes zijn, zo is de voorspelling. Een flink gedeelte zal ‘op rente worden gezet’ om het dividendverlies op te vangen. Van de rest worden misschien wat investeringen gedaan, maar wellicht zet Oldebroek het geld ook wel op ‘een betrouwbare bank’.
Heerde leeft mee met het luxe-probleem van de andere gemeentes, maar heeft zelf geen enkel aandeel Nuon in bezit. Bij de gemeente Hattem was gisteren niemand aanwezig die iets kon vertellen over eventueel aandelenbezit.

Van der Geest laakt overigens het protest van SP tegen de verkoop van Nuon-aandelen. „Mosterd na de maaltijd”, vindt hij. „Bovendien moeten ze in Den Haag zijn. De gemeentes hebben nooit het doel gehad om Nuon-aandelen te verkopen. Den Haag wilde dat de energiebedrijven de vrije markt opgingen. Als lokale overheid moet je je wel afvragen of je aandelen in een commercieel bedrijf wilt hebben. Vattenfall, het bedrijf waaraan we onze aandelen eventueel verkopen, lijkt overigens een betrouwbare partner. Bovendien blijft Aliander, het transportbedrijf voor stroom van Nuon, in handen van het publiek. De levering van stroom is hierdoor ons inziens gegarandeerd.”

NUON-actie bij De Pineta in Nunspeet
De Socialistische Partij demonstreert tegen de verkoop van Nuon aan het Zweedse Vattenfall tijdens een informatiebijeenkomst voor aandeelhouders in De Pinetain Nunspeet.
foto Bram van de Biezen

Uit: De Stentor, editie Noord Veluwe, 2 april 2009.

U bent hier