h

ANP en Novum over verkoop Gelderse NUON-aandelen

28 mei 2009

ANP en Novum over verkoop Gelderse NUON-aandelen

Gelderse Staten akkoord met verkoop Nuon
ARNHEM - Provinciale Staten van Gelderland zijn woensdag akkoord gegaan met de verkoop van de aandelen van energiebedrijf Nuon aan het Zweedse Vattenfall. Gelderland bezit 44,7 procent van de aandelen van Nuon en is daarmee grootaandeelhouder van het energiebedrijf.

De overname van Nuon door Vattenfall kreeg brede steun in de Gelderse Provinciale Staten. Van de Statenleden stemden er 41 voor verkoop en negen tegen. De voorstanders vinden de bedrijfscultuur van Vattenfall passen bij die van Nuon. Ook zijn de voorstanders te spreken over de investeringen die de Zweden willen doen in schone en duurzame energie.

Onder meer de SP en de Partij voor de Dieren stemden tegen de verkoop. De SP wijst erop dat Vattenfall in Duitsland vervuilende bruinkoolcentrales in bedrijf heeft. De socialisten zijn ook niet overtuigd van de noodzaak van schaalvergroting.

(ANP) AD.nl


Groen licht Gelderse Staten voor verkoop Nuon
(Novum) - De verkoop van energiebedrijf Nuon aan het Zweedse Vattenfall komt steeds dichterbij. Provinciale Staten van Gelderland stemden woensdag zoals verwacht in grote meerderheid in met het voorstel. Van de vijftig Statenleden stemden er 41 voor.

Vattenfall bood eind februari 8,5 miljard euro voor Nuon. Gelderland bezit 44,7 procent van de aandelen in Nuon.
De SP-fractie, die eerder op de dag duizenden handtekeningen van tegenstanders aanbood, stemde tegen. De socialisten willen de energievoorziening in publieke handen houden. Van de drie leden van GroenLinks stemden er twee voor. De Partij voor de Dieren en een andere eenmansfractie zeiden nee.
SP-fractievoorzitter Erik van Kaathoven reageert teleurgesteld. "Dit is een zwarte dag voor Gelderland en ook voor Nederland. Of beter, een bruine dag, verwijzend naar de bruinkoolcentrales die Vattenfall in Oost-Duitsland bezit."

De aandeelhouders besluiten in juni definitief over de verkoop van Nuon. Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) zei eerder 'tamelijk positief' te staan tegenover de voorgenomen overname van Nuon door Vattenfall.

U bent hier