h

Vragen over baggerstort in Mobagat

18 november 2009

Vragen over baggerstort in Mobagat

De SP in de Tweede Kamer wil opheldering van minister Cramer van Milieu over de hervatting van de baggerstort in het Mobagat bij Lunteren. Het bestuur van waterschap Vallei en Eem heeft besloten de stilgelegde stort te hervatten en toe te staan dat zwaar vervuild slib in de voorheen schone zandput wordt gestort.

Bewonersgroepen zijn woest; zij vrezen voor schade aan de natuur. Een adviescommissie stelde eerder voor niet langer vervuilde bagger in binnendijkse putten zoals het Mobagat te storten.

De SP Tweede Kamerlid Remi Poppe wil weten hoe Cramer dat advies hanteert en heeft de volgende vragen gesteld:

Vragen van het lid Poppe (SP) aan de minster van Milieu over baggerstort in zandwinputten

1. Is de constatering juist dat het op meerdere plaatsen spaak loopt met het proces rond stort van verontreinigd bagger in zandwinputten ? Zo nee, waarom niet en hoe duidt u dan de onrust bij omwonenden en belanghebbenden? Zo ja, waar ligt dat volgens u aan en wat gaat u er aan doen?

2. Is het juist dat het waterschap, onder druk van de baggerindustrie, in gaat stemmen met stort van vervuilde bagger in het zogenaamde Moba-gat bij Lunteren? Zo ja, negeren zij daarmee het advies van de commissie Verheijen en het onlangs verschenen onderzoeksrapport van Alterra dat net als de commissie Verheijen dat een stop adviseert op stort van klasse B en industrie in binnendijkse wateren? Zo ja, hoe gaat u dit voorkomen?

3. Betekent het instemmen met storten dat zij uw oproep van dit voorjaar, om het storten in zandwinputten op te schorten, negeren? Zo ja, accepteert u dat en wat gaat u er aan doen?

4. Gaat u het besluit Bodemkwaliteit dusdanig aan passen dat storten van vervuild baggerslib in binnendijkse wateren onmogelijk wordt gemaakt? Zo nee, waarom niet en hoe gaat u er dan voor zorgen dat er geen schade aan mens, natuur en milieu wordt veroorzaakt? Zo ja, bent u bereid de gemeenten, provincies en waterschappen tot die tijd te verbieden ontheffing te verlenen voor binnendijks storten van vervuilde bagger in open water?

5. Gaat u de 20% bodemvreemd materiaal dat op grond van het besluit Bodemkwaliteit door grond en bagger gemengd kan zitten nader definiëren zodat geen andere dan met steenachtige en houtige materialen met de grond of bagger gemengd mag zijn? Zo nee, hoe gaat u dan voorkomen dat er ongewenste bodemvreemde stoffen in de grond en bagger terecht komen zoals recent ontdekt bij een talud van de in aanleg zijnde N36?

Welk technieken zijn er momenteel voor handen om de vervuilde grond en baggerslib te reinigen? Waarom worden deze niet meer dan nu het geval is ingezet in plaats van de vervuilde grond en bagger in kwetsbare natuur te storten? Speelt hier het kosten aspect een doorslaggevende rol? Hoe gaat u inzet van die technieken bevorderen?

U bent hier