h

Statenlid Agnes Lewe op bezoek bij Zozijn

21 november 2012

Statenlid Agnes Lewe op bezoek bij Zozijn

Tijdens de Gelderse Week van de Jeugdzorg van 12 t/m 18 november 2012 kregen bestuurders, politici en ambtenaren uit Gelderland de gelegenheid om een kijkje te nemen in de keuken van jeugd(zorg)instanties. Organisaties met zorg voor jeugd lieten zien hoe ze samen met kinderen en ouders werken aan de toekomst. Het thema van deze Week was Jeugdzorg door de bril van . Tachtig belangstellenden maakten van deze gelegenheid gebruik. Agnes Lewe, SP-statenlid voor de Provincie Gelderland had Zozijn uitgekozen voor haar stage.

Op woensdag 14 november kwam Agnes Lewe naar Doetinchem om kennis te maken met verschillende locaties van Zozijn Kind & Jeugd. Kind & Jeugd van Zozijn biedt zorg en ondersteuning aan kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen in de leeftijd van 0 18 jaar. Allereerst vertelde Janny Dijkstra, zorgbemiddelaar van Zozijn, hoe ze samen met ouders een oplossing zoekt voor de problemen waar zij thuis met hun kind tegenaan lopen. Daarna maakte Agnes kennis met kindercentrum Anneriet in Doetinchem. Hier kreeg ze een rondleiding en liep ze stage op de groep Pimpelmees. Door de bril van het meisje Christie Boer maakte ze kennis met de ondersteuning en zorg aan kinderen met een meervoudig complexe beperking. Agnes Lewe: Het was voor mij niet makkelijk om werkelijk contact te maken. Soms kreeg ik even de aandacht van n van de kinderen en dat raakt je in het hart. Ik kan het niet anders zeggen.

In het gesprek met medewerkers van Zozijn kwamen themas zoals de AWBZ-bezuinigingen rondom het vervoer ter sprake. Als de bezuinigingen doorgaan dan kunnen kinderen, zoals Christie niet langer met de rolstoelbus naar Anneriet komen. Agnes Lewe: Dat zou heel erg zijn voor haar en de andere kinderen uit de groep. Het kan toch niet zo zijn dat zij in de toekomst alle dagen thuis moet zitten en ook haar ouders nooit meer op adem kunnen komen!

Vervolgens stond een bezoek aan kindercentrum t Kempske in Terborg op het programma. Kindercentrum 't Kempske maakt onderdeel uit van Kulthurhus De Rietborgh. Hier kreeg ze een beeld van de wijze waarop diverse organisaties, zoals een basisschool, de kinderopvang een peuterspeelzaal en het Centrum voor Jeugd en Gezin, in n gebouw samenwerken. In het gebouw ontmoeten kinderen met en zonder beperking elkaar en spelen ze samen. Op deze wijze leren ze van elkaar op een zo natuurlijk mogelijke wijze en leren ze rekening te houden met verschillen. Vanuit het kindercentrum wordt ambulante ondersteuning thuis in het gezin geboden. Vaak in gezinnen met complexe gezinsproblematiek.

De stage werd afgesloten met een lunch bij het gezinshuis van de familie Krol in Doetinchem. In dit gezinshuis wonen vier kinderen, die zeer intensieve begeleiding nodig hebben. De gezinshuisouders zijn in dienst van Zozijn. De visie van Zozijn is dat elk kind er recht op heeft zo gewoon mogelijk op te groeien in de omgeving van ouders, broers en zussen en andere mensen die belangrijk voor hem of haar zijn. Gewoon waar het kan, maar met deskundige ondersteuning als dat nodig is. Samen met Agnes genoten de kinderen van het woensdagmiddagritueel: een heerlijk broodje knakworst. Agnes Lewe: Ik ben zeer onder de indruk van de zorg die Zozijn biedt aan kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen en de complexiteit van situaties waar pedagogisch medewerkers in de praktijk tegenaan lopen.

Met dank aan Mary Kemper, Zozijn

U bent hier