h

Achterhoek-toer SP

24 februari 2003

Achterhoek-toer SP

Top SP-kandidatenlijst Provinciale Staten op 1 maart de Achterhoek in

SP-lijstrekker Paul Freriks uit Zevenaar gaat op 1 maart samen met andere SP-kandidaten, Agnes Lewe (2) en Ankansel Kaymaz (4) werkbezoeken brengen in de Achterhoek. De hele dag wordt daarvoor uitgetrokken, tijdens de tour zullen de volgende thema’s aan de orde komen: In Doesburg wordt het oor te luisteren gelegd in de wijk Noordelijk Molenveld, die geluidsoverlast heeft van de N317.

In Doetinchem zal worden gesproken over de verhoging van de bedragen die ouderen moeten betalen voor hun maaltijdvoorziening. Er is in Doetinchem onrust ontstaan over de problemen die bij Zorginstelling Markenheem zijn gerezen met betrekking tot de kosten van het leveren van de Tafeltje-dekje maaltijden. Deze maaltijden worden via Stichting IJselkring verstrekt met behulp van vrijwilligers. De krantenberichten repten van kostenstijging tot € 8,00 en van onzekerheid over de verstrekking in de toekomst.

Feiten: Markenheem heeft financiële problemen. Sensire levert ook maaltijden. Verantwoordelijke organisatie is IJsselkring (Stichting Welzijn Ouderen). De directeur, de heer Van der Kracht weet het volgende te vertellen: Hij wil op zo kort mogelijke termijn in de gemeente Doetinchem,, maar het liefst regionaal volledig overgaan op koel/vers maaltijden (Van de firma Koel-vers uit Eindhoven). Hij heeft hier ervaring mee, omdat hij dit jaren geleden al in Arnhem heeft ingevoerd. Inmiddels werken diverse gemeenten (waar onder Eindhoven, Tilburg en Rotterdam) met deze Koel-vers maaltijden. Hij heeft ook in Arnhem voor elkaar gekregen dat er een differentiatie op het tarief kon worden doorgevoerd. Afhankelijk van het netto inkomen betalen gebruikers het volle pond voor een maaltijd tot zo’n 40% van dat bedrag. Dit geld komt uit de bijzondere bijstand.
De emoties: Mensen zijn bang om een nieuw apparaat te moeten leren bedienen, de magnetron. Mensen verliezen het contact met de bezorger.
De bezorger (vrijwilliger) verliest zijn/haar taak cq. dagbesteding.
Uitvoerig klantenonderzoek heeft aangetoond (volgens directeur Van de Kracht) dat de waardering voor de maaltijden en de manier waarop het bereid en rondgebracht wordt een 8,2 bedraagt. Het belang lijkt vooralsnog vooral te zitten in het monitoren van deze voorgenomen veranderingen en het (helpen) uitleggen dat de voorziening (volgens van de Kracht) beter wordt.
Eerst wordt er een enerverend kopje koffie gedronken bij een Tafeltje-dekje gebruikster Gerda Begeman.
Daarna wordt een vrijwilligster Johanna Melgers opgezocht tijdens haar rondbrengactiviteiten. Paul Freriks zal met haar meerijden en zal worden gevolgd door campagneteam.

In Lichtenvoorde wordt een bezoek gebracht aan de locatie Meekenesch, nut van het prijsgeven van natuur voor kantorenbouw en dure vrijesectorwoningen is omstreden, waarvan bouwplannen in voorbereiding zijn.
De meeckenesch is een plek in Lichtenvoorde waar de gemeente van plan is 2 kantoorgebouwen langs de Twente route neer te zetten, met de woorden is een mooi gezicht als je Lichtenvoorde binnen komt, een bioscoop, hotel, restaurant, sporthal en dure appartementen
Op de sporthal is niemand tegen, al vinden de bewoners dat het te dicht bij hun woningen komt te staan, men denkt minder dan 50 meter en het wordt 15 meter hoog geen leuk gezicht als je in je achtertuin zit of vanuit je woonkamer, dus ze zien liever dat het nog verder naar achteren wordt geschoven . De Bioscoop is gedoemd om een flop te worden, er is al een filmhuis Hotels, er zijn genoeg pensions, hotels in Lichtenvoorde, evenals goede restaurants en eetgelegenheden.
Waar het bij de SP om gaat is een stukje natuur dat er altijd is geweest, bij het buitenbad met speelweide, grote bomen en een groene omrastering, is spontaan een leuk stukje natuur ontstaan. Juist op dit stukje natuur komt een nieuw aangelegde vijver en een parkje waar de appartementen om heen worden gebouwd. De toevoerweg voor de appartementen komt ook langs de wijk die nu heel rustig is.De gemeente heeft nu geschat op 200 auto's per etmaal.

In Aalten wordt aandacht gevraagd voor de noodzaak van het bouwen van voldoende betaalbare huurwoningen en voor fatsoenlijke behandeling van de huurders van Beth-San, daar zit de sociale woningbouw volledig in het slop.
Huurders in Aalten die voorheen huurden van de vereniging ter verbetering van de volkshuisvesting beginnen zich steeds grotere zorgen te maken over hun huurbaas die sinds de privatisering nogal wat steken heeft laten vallen, getuige de aanleunwoningen Beth-San (verwarmingsproblemen, voorlichting omtrent de sloop, etc.); nieuwe toewijzingsysteem (loterij), niet nakomen verplichtingen om 60 woningen per jaar bij te bouwen; betaalbare woningen wel te verstaan van ± 250 euro (verkoopnota 1998), er geen enkel zichtbaar beleid is ook niet van de overheid t.a.v. zij die een woning zoeken b.v. de honderden jongeren, gescheiden gezinnen, zij die na hun studie terugkeren om hier te werken. De kerngroep van de SP in Aalten wil hier echt tegen gaan optreden omdat ze van mening is dat het rond uit A-sociaal is wat hier gebeurd; zoals de huurders van de aanleunwoningen Beth-San al in 1996 te horen kregen dat deze woningen gesloopt zouden worden en het noodzakelijke onderhoud dus ook niet gebeurt. Bovendien hebben de huurders nog geen uitzicht op vervangende woonruimte, tenminste niet in Aalten, De Woonplaats biedt B locaties in Winterswijk aan maar wij willen gewoon in Aalten blijven is de wens. De Woonplaats is één van de rijkste zo niet de rijkste coöperatie en wij zijn van mening: eerst vervangende woonruimte bouwen, dan pas afbreken en vervolgens elk jaar 60 betaalbare woningen bouwen zoals beloofd in de verkoopnota van 1998. Wij stellen dus al een actieve achterstand van 300 betaalbare woningen vast. Zaterdag 1 maart zal de SP een speciale delegatie van het provinciebestuur ontvangen bij de locatie Beth-San teneinde notitie te nemen van de gegeven wantoestanden.

In Winterswijk zal het gaan om het door de gemeente gesloten strandbad, een door de bevolking zeer gewaardeerd natuurbad.

De Achterhoek is op de lijst voor de provinciale Statenverkiezingen vertegenwoordigd met op plaats 10 de Doesburgse wethouder Willem Bouman, Wilma Begeman uit Doetinchem staat op 11, Danny Nijman uit Winterswijk op 19, en Marga Struiksma uit Lichtenvoorde op plaats 26.Overal in de regio zijn SP-kerngroepen van start gegaan die de komende tijd zullen moeten uitgroeien tot volwaardige afdelingen van de partij. De enorme ledengroei die de SP momenteel doormaakt (onlangs werd landelijk de 40.000-grens gepasseerd) zorgt voor veel nieuwe, enthousiaste mensen. Dat laatste is volgens de partij hard nodig, omdat de SP op lokaal niveau erg wijkgericht bezig is.

U bent hier