h

Lorentz-Oost: minachting voor Hierdenaren

14 februari 2003

Lorentz-Oost: minachting voor Hierdenaren

De aanleg van een regionaal bedrijventerrein in Harderwijk is niet noodzakelijk, meent de Socialistische Partij in Provinciale Staten van Gelderland.
Door de huidige bedrijventerreinen in Ermelo, Harderwijk en Nunspeet aan te passen kan hier volgens de SP de komende vijf jaar de nodige ruimte voor het bedrijfsleven worden gevonden.

Na vijf jaar moet het volgens de SP mogelijk zijn om een overeenkomst te sluiten met de provincie Flevoland over de aanleg van bedrijventerreinen. Daar zijn, zo vindt de partij, voldoende mogelijkheden voor nieuwe bedrijvigheid.De provincie Flevoland keert zich overigens tegen zo'n overeenkomst. Uit overleg tussen de provinciebesturen van Gelderland en Flevoland is duidelijk geworden dat Flevoland zeker niet voor 2015 ruimte wil bieden aan bedrijven uit Gelderland.

Volgens de SP lappen de provincie Gelderland en de gemeente Harderwijk met de keuze voor een regionaal bedrijventerrein in Harderwijk de mening van hun inwoners aan hun laars. Zij gaan volgens de SP ook voorbij aan de mening van deskundigen op het gebied van natuur en milieu.
Volgens de SP belijdt het bestuur van de provincie Gelderland het behoud van de leefbaarheid in de kleine kernen. Maar de praktijk is, zo wordt door de partij aangevoerd, anders. Dan wordt volledig voorbij gegaan aan de belangen van de inwoners van Hierden. Het gaat er volgens hen alleen om het bedrijfsleven optimaal de kans te geven, voorbijgaand aan mens en milieu. De gemeente en de provincie wordt door de SP draaikonterij verweten.
De SP zegt zich er volledig van bewust te zijn dat er op termijn behoefte is aan nieuwe vestigingsplaatsen voor schone bedrijvigheid. Maar het wordt als onzin gezien om die bedrijven allemaal op een kluitje te plaatsen. De oplossing wordt gezien in inbreiding (het bouwen op leegkomende plaatsen), herinrichting en aanpassing van bestaande bedrijventerreinen.

Het Veluws Dagblad schreef bovenstaand artikel naar aanleiding van de ingezonden brief van Hans de Boer (kandidaat Statenlid)

Lorentz-Oost: minachting voor Hierdenaren
Ingezonden brief 'Veluws Dagblad'

5 februari 2003 - De aanleg van een nieuw regionaal bedrijventerrein aan de rand van Harderwijk en achter een deel van de Zuiderzeestraatweg is een nieuw voorbeeld hoe de provincie Gelderland en de gemeente Harderwijk de mening van hun inwoners aan hun laars lappen. Ook de mening van deskundigen op het gebied van natuur en milieu wordt hierbij volledig genegeerd.

De inwoners van het, in het verleden al zo geteisterde, dorp Hierden hebben massaal geprotesteerd tegen dit bedrijventerrein, dat oorspronkelijk in Ermelo had moeten komen. De aanleg van de wijk Frankrijk heeft de eigenheid van Hierden al veel geweld aangedaan en nu dreigt een nieuwe aanslag op het aangezicht van het dorp. Dat de Hierdenaren dit niet pikken, lijkt mij voor de hand liggen.

Met de mond beleidt het bestuur van de provincie Gelderland (CDA, VVD en ChristenUnie, daarbij gesteund door de PvdA) het behoud van de leefbaarheid in de kleine kernen. In een televisiedebat voor TV Gelderland lieten de heren Harry de Vries (CDA), Hans Boxum (VVD), Piet Bijl (PvdA) en mevrouw Annelies van der Kolk (ChristenUnie) weten het behoud van de eigenheid van de kleine kernen in Gelderland prioriteit te willen geven.

De praktijk is echter anders: gesteund door alle politieke partijen in de gemeenteraad van Harderwijk, met uitzondering van de Stadspartij en Gemeentebelang, wil het provinciebestuur van Gelderland Lorentz-Oost er door drukken. De belangen van de Hierdenaren spelen daarbij geen enkele rol. Het gaat er slechts om het bedrijfsleven optimaal de kans te geven, daarbij voorbij gaande aan mens en milieu.

Het aantal mensen dat in Nederland lid is van een natuur- of milieuorganisatie is nog nooit zo groot geweest als nu. De adviezen van natuur- en milieuorganisaties, die, terecht, opmerken, dat het hier gaat om waardevol weidevogelgebied, worden echter volledig genegeerd. Enige jaren geleden deelde de gemeenteraad van Harderwijk deze visie echter nog volledig. Opnieuw een voorbeeld van draaikonterij van de gevestigde politieke partijen in Harderwijk en Gelderland.

Ik realiseer mij terdege dat er, op termijn, behoefte is aan nieuwe vestigingsplaatsen voor schone bedrijvigheid in de regio, maar het is volledig onzin om al die bedrijven op een kluitje te plaatsen. Op bestaande bedrijventerreinen in Harderwijk, Ermelo en Nunspeet is door middel van inbreiding, herinrichting en aanpassing van bestaande bebouwing de komende vijf jaar voldoende ruimte. Na die tijd moet het mogelijk zijn een overeenkomst te sluiten met de provincie Flevoland over de aanleg van bedrijventerreinen. Daar zijn op korte reisafstand van de Noordwest Veluwe voldoende mogelijkheden voor nieuwe bedrijvigheid.

De SP fractie in Provinciale Staten van Gelderland zal zich de komende tijd met kracht inzetten om de heilloze plannen voor Lorentz-Oost tegen te houden. De verkiezingen voor Provinciale Staten komen er aan. Er valt dus echt iets te kiezen. Doe daar uw voordeel mee.

Hans de Boer, Harderwijk
Kandidaat Statenlid Gelderland SP (Socialistische Partij)

U bent hier