h

SP: Provincie faalt weer bij Fibroned Apeldoorn

5 maart 2003

SP: Provincie faalt weer bij Fibroned Apeldoorn

De Gelderse SP heeft verheugd gereageerd op de vernietiging van de milieuvergunning door de Raad van State voor de Apeldoornse kippenmestverbrander Fibroned. De SP voerde samen met de inwoners van Apeldoorn actie tegen de verlening van de vergunning door de Gelderse milieugedeputeerde Henk Aalderink (VVD).

Gisteren nog kreeg Aalderink van SP fractievoorzitter in Provinciale Staten van Gelderland Paul Freriks bijna vierduizend protesten van verontruste Apeldoorners aangeboden. Freriks reageert verheugd op de vernietiging van de milieuvergunning. “Dit is een absolute overwinning voor de inwoners van Apeldoorn,” meent de SP'er. “Opnieuw is gebleken dat de het huidige college niet in staat is behoorlijke vergunningen af te geven. Fibroned staat niet op zich. Het afgelopen jaar is de provincie Gelderland meerdere malen op de vingers getikt door de Raad van State. Kennelijk is er onvoldoende kennis in huis om behoorlijk werk te verlenen.” Freriks heeft nog geprobeerd de vergunningverlening aan Fibroned in Provinciale Staten aan de orde te stellen via een interpellatiedebat. De meerderheid van de staten weigerde dit echter. “Wij wisten dat de vergunning ondeugdelijk was,” zegt Freriks, “maar de andere partijen hadden kennelijk wel vertrouwen in dit provinciebestuur. Het is vervelend om achteraf je gelijk te halen, maar deze uitspraak doet recht aan dat wat de SP al lang wist: de wijze van het verlenen van milieuvergunningen in Gelderland deugt vaan geen kanten.”

De commissie Milieu van Provinciale Staten heeft inmiddels besloten dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten, dat na de verkiezingen van 11 maart aantreedt, een diepgaand onderzoek moet doen naar de wijze waarop de provincie Gelderland milieuvergunningen verleent.

U bent hier