h

Reactie op opinieartikel Henk Aalderink

17 juni 2003

Reactie op opinieartikel Henk Aalderink

In de Gelderlander van 11 juni 2003 reageert VVD- milieugedeputeerde Henk Aalderink op mijn opinie-artikel van 31 mei.
Juist Aalderink zelf geeft in zijn reactie echter (opnieuw) te kennen dat hij in het verleden gemaakte fouten door zijn milieu-afdeling goed weet te verbloemen.

Zo klopt het inderdaad dat de vergunning voor de Knorhof (een varkensflat in Buren) tot de uitspraak van de Raad van State niet de verantwoordelijkheid was van de provincie. Maar de provincie had al veel eerder kunnen voorzien dat daar wel een taak voor haar lag, als men de moeite had genomen om uitspraken van het Europese Hof van Justitie zorgvuldig te bestuderen. Dat ook gemeenten en het Ministerie van VROM deze uitspraken niet serieus hebben genomen doet daar niets aan af. Nu is de provincie ineens tot de ontdekking gekomen dat ook nog 948 andere varkenshouderijen onder het bevoegd gezag van de provincie kunnen gaan vallen. Dit valt met de huidige personeelsformatie onmogelijk te behappen.

Wat Fibroned betreft: ik heb niet beweerd dat Aalderink daadwerkelijk persoonlijke belangen heeft bij de komst van deze pluimveemestverbrander. Wel roept de voortvarendheid waarmee hij dit bedrijf aan een nieuwe vergunning wil helpen dit beeld op. Deze staat in ieder geval in schril contrast met de traagheid en laksheid waarmee tot nu toe klachten en verzoeken om op te treden van burgers worden behandeld. Als ze al worden behandeld.

Over de fouten bij de vergunningverlening aan papierfabriek SAPPI in Nijmegen zwijgt de gedeputeerde in zijn reactie. Inmiddels is er ook nog een tweede rammelende milieuvergunning in de maak op hetzelfde Nijmeegse industrieterrein. Een scheepswerf mag daar onbeperkt gevaarlijke stoffen uitstoten via ventilatiekanalen. Dat wordt niet als uitstoot van gevaarlijke stoffen beschouwd!

De SP is wel blij dat gedeputeerde Aalderink afsluit met de opmerking, dat hij de SP serieus neemt als discussiepartner. In de commissievergadering economie en Milieu van 11 juni heeft de SP gezegd dat - als de verbeterplannen resultaat opleveren - gedeputeerde Aalderink de SP aan zijn zijde krijgt. We zijn en blijven echter, gezien onze ervaringen in het verleden, sceptisch. Eerst zien en dan geloven!

Toine van Bergen (SP)
Lid commissie Economie en Milieu van Provinciale Staten van Gelderland

U bent hier