h

SP-commissielid Toine van Bergen kritisch over brief Fibroned aan GS/PS

4 september 2003

SP-commissielid Toine van Bergen kritisch over brief Fibroned aan GS/PS

Directeur W. Hermans van Fibroned heeft een brandbrief geschreven aan de provincie. Hij is bang dat Fibroned, de in Apeldoorn geplande kippenmestverbrander, opnieuw geen milieuvergunning krijgt. Een eerste vergunning werd vernietigd door de Raad van State. Nu wil hij de Statenleden en het college van GS bewerken, om ervoor te zorgen dat hij in tweede instantie wel zijn zin krijgt.

Zijn brief zit vol oneigenlijke argumenten, verdraaiingen, halve waarheden en hele onwaarheden. Zo is de eerder aangevraagde vergunning echt niet alleen vernietigd omdat er te weinig inspraakmogelijkheden waren, zoals hij beweert. De Raad van State oordeelde ook dat er onvoldoende zekerheid is over de kwaliteit van de luchtuitstoot. In de nieuwe vergunning wordt een rookgasreinigingsinstallatie voorgesteld die nog slechter is! Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. De heer Hermans kennelijk wel.

Heel doorzichtig is ook het gelegenheidsargument om de hete zomer en het dreigend stroomtekort erbij te halen. Die stroomtekorten worden juist veroorzaakt doordat electriciteit een handelswaar is geworden van particuliere investeerders zoals Fibroned. Die hebben geen belang bij het aanhouden van grotere stroomreserves, maar verhogen liever de verkoopsprijs van hun produkt.
De SP- Statenfractie zal erop toezien dat het milieubelang gewaarborgd blijft, en dat het College van GS niet toegeeft aan deze stroomlobby.

U bent hier