h

VROM: onderzoek naar jachthutten Heerde

19 maart 2005

VROM: onderzoek naar jachthutten Heerde

Zowel De Stentor als Omroep Gelderland publiceerden vandaag enkele artikelen over het door de VROM-inspectie aangekondigde onderzoek naar jachthutten in Heerde.

TV Gelderland
Heerde- Het Ministerie van VROM gaat onderzoek verrichten naar de jachthutten in de gemeente Heerde. Dat schrijft het Ministerie in antwoord op vragen van de Socialistische Partij.

Heerde stelt geen grens aan het aantal jachthutten. SP- er Harry Voss vindt dat onjuist en stelde vragen.
Het Ministerie is tegen het onbeperkt plaatsen van jachthutten en gaat het vergunningstelsel voor jachthutten onderzoeken.

De Stentor, editie Epe/Vaassen, 18-03-2005

Succes voor actievoerder SP - Vrom start onderzoek jachthutten

VELUWE - De Vrom-inspectie gaat onderzoek doen naar zonder bouwvergunning geplaatste jachthutten in de bossen van Heerde. Provinciaal statenlid A. van Bergen voor de Socialistische Partij had hierom verzocht na afwijzende reacties van Heerde en de provincie. Het is een succes voor SP-actievoerder Harry Voss en de zijnen. De SP-top heeft twijfels bij de jachthutten-actie.

door NILS TEN BRINKE

Van Bergen, van dezelfde politieke partij als de jachthutten-criticus Harry Voss, heeft de Vrom-inspectie met succes ingeschakeld om de ongecontroleerde wildgroei aan jachthutten in de gemeente Heerde in te dammen.

De Vrom-inspectie heeft laten geen voorstander te zijn van een onbeperkte plaatsing van al dan niet mobiele jachthutten en wil een onderzoek instellen.

De brief aan de inspectie volgt na een afwijzende reactie van Gedeputeerde Staten. Die zijn gevraagd tegen Heerde op te treden, omdat die gemeente niet van plan is serieus werk te maken van zonder bouwvergunning geplaatste jachthutten.

Gedeputeerde Staten stellen juist dat Heerde terecht gebruik heeft gemaakt van vrijstellingsmogelijkheden in het bestemmingsplan om bouwwerken in het buitengebied toe te staan. Daarbij vinden GS zich niet de bevoegde instantie. Voor overtredingen van het bestemmingsplan is het ministerie van Vrom de instantie die moet optreden, stellen GS.

Aan die oproep hebben Voss en Van Bergen, lid van de commissie Milieu van Provinciale Staten van Gelderland, zoals verwacht gehoor gegeven.

Het is Harry Voss van de Socialistische Partij/Faunabescherming om zoveel mogelijk publiciteit over jachthutten te doen. Volgens Voss, webmaster van de omstreden site www.jachthutten.nl, maken jagers zich op grote schaal schuldig aan illegaal bijvoeren van wild en verkeerde tellingen van de wildstand. Het effect gaat tegen de geest van de in 2002 ingetreden nieuwe Flora- en Faunawet in, omdat die beoogt de jacht aan banden te leggen, vinden Voss en Van Bergen. Met die verwijten haalt Voss geregeld de woede van jagers en anderen op zijn hals. Voss laat weten dat de bedreigingen aan zijn adres onverminderd doorgaan. Voss geeft de strijd evenwel niet op. 'We gaan gewoon door.'

Gevoelig

Op de vraag of partij-coryfee├źn als Jan Marijnissen en Agnes Kant zijn strijd tegen de jachthutten als politiek programmapunt gaan uitspelen, antwoordt Voss aarzelend. 'Dat ligt gevoelig. Ze zijn een beetje bang hun vingers te branden omdat de website en de commotie daarover volgens sommigen op het randje is.'

Dagblad De Stentor
Omroep Gelderland
Site Faunabescherming over jachthutten
Weblog Toine van Bergen

U bent hier