h

Geen onderzoek naar vertraging woningbouw

21 april 2005

Geen onderzoek naar vertraging woningbouw

Er komt geen onafhankelijk onderzoek naar de vertraging die is ontstaan in de afgifte van bouwvergunningen in Gelderland.Tijdens de Satenvergadering van gisteren kreeg een door de SP gesteunde motie van de SGP, waarin om zo’n onderzoek werd gevraagd, te weinig steun van andere partijen. Daarop trok de SGP haar motie in.

Het vlot nog niet erg met de woningbouw in Gelderland. In 2004 werden aanzienlijk minder bouwvergunningen afgegeven dan in 2003. Ook de SP vindt dat er alle reden is om goed te onderzoeken waardoor dit nu komt. Vooral het gebrek an woningen in de sociale sector en voor “starters” baart ons zorgen.

Gedeputeerde Peters (CDA) van Ruimtelijke Ordening had echter geen enkele behoefte aan zo’n onderzoek. Hij vindt dat het eigenlijk helemaal niet zo slecht gaat met de woningbouw in Gelderland. Inderdaad, in VINEX- locaties verrijzen veel dure koopwoningen, maar de mensen met de laagste inkomens blijven in de kou staan, vindt de SP.

Peters, en ook andere fracties, beweerden dat er al een versnelling in de woningbouw is opgetreden door de komst van zogenaamde “aanjaagteams”, die op zoek gaan naar de oorzaken van vertragingen in de bouwplannen.

Maar de SP vond, evenals de SGP, daarnaast een extern onderzoek van belang. Omdat daarbij ook kritisch naar de rol van de provincie zélf kan worden gekeken.

De discussie over de woningbouw in Gelderland zal nu worden voortgezet in de statencommissie Ruimtelijke Ordening.

U bent hier