h

SP: Afblijven van Ingensche Waarden

8 april 2005

SP: Afblijven van Ingensche Waarden

De fractie van de Socialistische Partij in Gelderland heeft met verbazing kennis genomen van de uitlatingen van PvdA- Statenlid Cathrijn Haubrich in “De Gelderlander” van 6 april. In dat artikel suggereert ze dat het storten van baggerslib in de Ingensche Waarden heroverwogen moet worden, nu Rijkswaterstaat baggerslib wil gaan storten in het eraan grenzende natuurgebied de Marspolder.

Tegen slibstort in de Ingensche Waarden bestaat al lange tijd massaal verzet onder de bevolking van de Betuwe. Met name de Stichting Red de Betuwe roert zich al vele jaren. Maar ook de gemeenteraad van Buren weigert medewerking te verlenen aan het storten van slib in het uiterwaardengebied van de Ingensche Waarden. Ondanks pogingen van milieugedeputeerde Aalderink om hierover toch weer te gaan praten.

De provinciale SP fractie vindt dat de Ingensche Waarden niet als wisselgeld gebruikt mag worden om slibstort in de Marspolder te voorkomen. Fractievoorzitter Paul Freriks: “ Ik krijg hier toch een vreemde smaak van in mijn mond. Bewijzen kunnen we het niet, maar je zou haast gaan denken dat er sprake is van een bewuste strategie van Rijkswaterstaat en de provincie om de slibstort in de Ingensche Waarden er alsnog door te drukken”.

De SP fractie vindt het immers erg merkwaardig dat Rijkswaterstaat met een plan komt (storten in de Marspolder) dat niet alleen nooit met derden besproken is, maar eigenlijk bij voorbaat kansloos is. Want volgens Europese regels mag in zo’n waardevol natuurgebied als de Marspolder helemaal geen bagger gedumpt worden.

Door Rijkswaterstaat de “Ingensche Waarden” als alternatief aan te bieden kan het verzet van de gemeenteraad van Buren gebroken worden. Immers, Rijkswaterstaat heeft veel meer juridische mogelijkheden dan de provincie Gelderland om zo’n project “ erdoor te drukken”.

De Statenfractie van de SP zal zich met alle mogelijke middelen blijven verzetten tegen slibstort in zowel de Marspolder als de Ingensche Waarden. In de Rijnmond is op korte termijn nog genoeg opslagcapaciteit, en daarnaast verdient reiniging en hergebruik van baggerslib de voorkeur.

Wil PvdA slibstort Ingensche Waarden doordrukken?
Slibstort Marspolder: Keereweer wist van niets
Van Waning dreigt gemeente Buren van claim tot bijna 181 miljoen Euro

U bent hier