h

Statenfractie bracht werkbezoek aan “Driehuizen”

28 april 2005

Statenfractie bracht werkbezoek aan “Driehuizen”

Op woensdag 27 april bracht de SP-statenfractie een bezoek aan het gebied “Driehuizen” nabij de Nijmeegse week Brakkenstein. Dit gebied wordt in het huidige streekplan betiteld als “Landelijk gebied A”. Dat betekent dat het een hoge landschappelijke waarde heeft. Een deel van het bewuste terrein (het bosgebied) behoort zelfs tot de Ecologische hoofdstructuur (EHS). Maar het gebied wordt bedreigd...

Binnenkort (op 29 juni) komt in Provinciale Staten het nieuwe streekplan aan de orde. Door zes organisaties (milieu- en bewonersorganisaties, waaronder de Gelderse Milieufederatie) zijn bedenkingen ingediend tegen een voorgenomen wijziging van het streekplan. Gedeputeerde Staten stellen voor (zonder enige nadere motivatie), om een groot deel (het open gebied) een minder beschermde status te geven.

De gemeenteraad van Nijmegen heeft enkele weken geleden, met een minieme meerderheid, besloten dat het gebied “Driehuizen” een heus “sportdorp” moet gaan worden. Nu liggen er- aan de rand van het terrein- al enige sportvelden. Maar als het aan de Nijmeegse raad ligt krijgt de rest van het gebied ook een sportbestemming. In het open gebied zouden onder andere tennisbanen en hockeyvelden, clubgebouwen en parkeerplaatsen moeten komen. Het bosgebied (dat dus tot de EHS behoort) zou grotendeels moeten wijken voor een nieuwe (achtbaans) atletiekbaan.

Dit paardenweitje maakt ook deel uit van het landgoed.
Dit paardenweitje maakt ook deel uit van het landgoed.
Foto: Harry Voss.

Volgens de bewoners- en milieugroepen, en een grote minderheid in de Nijmeegse raad, moet het gebied “Driehuizen” beschermd blijven als landelijk gebied. Aanleg van een nieuwe atletiekbaan is volgens hen helemaal niet nodig. In Brakkenstein is al een (zesbaans) atletiekbaan, die opgeknapt zou kunnen worden. Een onderzoeksbureau geeft bovendien aan dat de bestaande baan op de huidige locatie ook kan worden uitgebreid naar acht banen.

 Noviomagus)

Op het landgoed "de Driehuizen" staat ook een, fraai gerenoveerde, oude boerderij (foto: Noviomagus.nl)

Door onder andere bebouwing van een terrein aangrenzend aan de “Driehuizen” met villa’ s zouden de plannen met het “sportdorp” gefinancierd moeten worden. Dit wordt ongewenst gevonden, omdat daarmee de groene verbinding tussen het fraaie “Park Brakkenstein” en het gebied “De Driehuizen” verdwijnt.

Dit bosgebied maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur en moet mogelijk verdwijnen.
Dit bosgebied maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. Toch moet het mogelijk wijken voor een atletiekbaan.

De Tweede Kamerfractie van de SP zet zich regelmatig in om aanvallen op de Ecologische Hoofdstructuur af te slaan. Ook voor de Satenfractie zal - bij haar besluit over deze zaak- de bescherming van de EHS een belangrijke rol spelen. Dat kan ook niet anders, want dat is een opdracht die we onszelf hebben meegegeven in ons verkiezingsprogramma.

Driehuizen Nijmegen: lastig dossier

Werkbezoek statenfractie aan Driehuizen

SP stemt in met sportvoorzieningen op de Driehuizen

U bent hier