h

Statenvragen over hervatting vossenjacht

29 april 2005

Statenvragen over hervatting vossenjacht

Het lijkt erop dat de provincie Gelderland de jacht op vossen weer wil gaan toestaan. Dat werd in ieder geval door een medewerker uit het provinciehuis verteld in het nieuwsprogramma van TV Gelderland. De SP is het hier niet mee eens. De vos krijgt onterecht de schuld van het feit dat ze hoofdverantwoordelijk is voor het opeten van weidevogels. Daarom zijn er statenvragen gesteld.

Schriftelijke vragen op grond van art. 42 Reglement van Orde van Provinciale Staten van Gelderland over de vossenjacht

Aan: de (waarnemend) voorzitter van Provinciale Staten
van Gelderland

Arnhem, 26-04-2005

Geachte voorzitter,

Op grond van de natuurbeschermingswet is het niet toegestaan om op vossen te jagen.
Het dagelijkse nieuwsprogramma van TV Gelderland meldde op donderdag 21 april echter dat de provincie Gelderland voornemens is om de jacht op vossen in een aantal gevallen weer te gaan toestaan.
In verband daarmee stellen wij u de volgende vragen:

1. Klopt het dat de Provincie Gelderland van plan is om de jacht op vossen mogelijk te maken?

2. Is er sprake van een ernstige calamiteit die de vossenjacht legitimeert? Kunt u uw antwoord toelichten?

3. Tijdens bovengenoemd nieuwsitem werd onder andere gesteld, dat de vos een bedreiging vormt voor de weidevogels. Kunt u bewijzen dat de vos de “hoofdschuldige” is van een eventuele aantasting van de populatie van weidevogels?

4. Tijdens bovengenoemd nieuwsitem was onder andere te zien dat het aanbrengen van afrastering, wildrasters etc. voldoende bescherming biedt aan weidevogels. Zijn alle rasters rond de Veluwe in goede staat, zodat overlast door wilde dieren tot een minimum beperkt is? Zo nee, wat zijn de oorzaken hiervan? En gaat u er dan voor zorgen dat de rasters en afrasteringen gerepareerd worden?

5. Is het u opgevallen dat de Faunabeheereenheid bijna jaarlijks een lobby voert voor hervatting van de vossenjacht, zonder met concrete bewijzen te komen over daadwerkelijk door vossen aangerichte schade? En dat soms zelfs bewezen is dat onwaarheden verteld worden? (*) Zo ja, welke conclusies trekt u daaruit omtrent het functioneren van de Faunabeheereenheid?

6. Bent u het met ons eens dat jacht op vossen in Gelderland verboden moet blijven? Zo nee, waarom niet?

* Toelichting: onlangs werd gemeld dat in Wilp een ponyveulen zou zijn gedood door een vos. Concreet bewijs ontbreekt echter. Enige maanden geleden beweerde een dierenarts, tevens jager, in Groesbeek dat een kat en een vos door een boer vergiftigd waren. De boer zou de wanhoop nabij zijn over de vossenoverlast en zou het echt in eigen hand genomen hebben, omdat jagen op vossen verboden is. Later bleek dat de betreffende dierenarts het verhaal had verzonnen, om statenleden ervan te overtuigen dat de jacht op vossen weer mogelijk moest worden.

Namens de Statenfractie van de Socialistische Partij
Paul Freriks, fractievoorzitter

Fabeltjes over de vossen

U bent hier