h

Gelderland onderzoekt fijn stofproblematiek

12 mei 2005

Gelderland onderzoekt fijn stofproblematiek

Naar aanleiding van de deze week verschenen "Milieubalans 2005" van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat de provincie Gelderland onderzoek doen naar de fijn stof- problematiek in Gelderland. Dat heeft milieugedeputeerde Henk Aalderink gisteren toegezegd aan de SP- fractie.

In de vergadering van de commissie Economie en Milieu van 11 mei stelde SP- fractielid Toine van Bergen het RIVM- rapport aan de orde. Het rapport, dat de vloer aanveegt met het Nederlandse milieubeleid van de afgelopen jaren, geeft onder andere aan dat jaarlijks in ons land 18.000 mensen voortijdig sterven door het inademen van fijn stof.

De grootste boosdoener is het autoverkeer. Maar ook de industrie (met name afvalverbranding in kolencentrales en cementovens) speelt een belangrijke rol. De Gelderse SP- fractie ageert al tijenlang tegen de stook van afvalhout bij de Nijmeegse kolencentrale Electrabel, en is blij met de inhoudelijke steun die ze nu krijgt van het RIVM.

Gedeputeerde Aalderink gaf aan dat veel vervuiling van buiten Nederland afkomstig is. Hij vond dat je dat eigenlijk niet zou moeten meetellen als het gaat om de "fijn stof"- problemen. Maar daar hebben de gezondheidsslachtoffers van fijn stof natuurlijk geen boodschap aan.

Jarenlang is het "fijn stof"- probleem gebagatelliseerd. Nu echter ook de economie schade gaat lijden komt deze zaak echter volop in de aandacht.

Onder druk van Europese milieuregels weigert de Raad van State nog langer bouwprojecten goed te keuren, waardoor de hoeveelheid fijn stof in ons land nog verder toeneemt. Industrieterreinen en nieuwe autowegen dreigen nu niet aangelegd te kunnen worden.

De Gelderse SP vindt dat de provincie de gezondheid van haar burgers moet beschermen. En er moet actief beleid komen om de uitstoot van "fijn stof" terug te dringen.

Gedeputeerde Aalderink vertelde gisteren dat het college van Gedeputeerde Staten al een eerste (symbolische) stap heeft gezet. Onderzocht wordt of de uitstoot van de dienstauto's van de Commissaris van de Koningin en de gedeputeerden kan worden verminderd. De SP zou nog liever zien dat de dienstauto's worden ingewisseld voor openbaar vervoerkaarten.

Milieubalans 2005: EU- eisen maken aanvullend Nederlands beleid noodzakelijk

Milieubalans 2005: Nederland verliest dubbel

Bedrijven in de knel door fijn stof

Milieu: Nederland zit in de val

U bent hier