h

Handen af van Sneeuwvlokje!

25 mei 2005

Handen af van Sneeuwvlokje!

In de bossen van Staatsbosbeheer rond Vierhouten loopt het inmiddels wereldberoemde zwijntje Sneeuwvlokje, dat via Reuters wereldnieuws werd. Sneeuwvlokje is wit, waar z’n soortgenoten bruin gestreept zijn. Jagers willen uit overwegingen van ras- en kleurzuiverheid de populatie “van vreemde smetten vrij” houden en willen Sneeuwvlokje zo snel mogelijk doden. Het niets vermoedende biggetje staat nu model voor de 4.999 andere zwijnen die ook op de nominatie om deze zomer gedood te worden voor de lol van een handjevol jagers.

Overleeft sneeuwvlokje de zomer? Als het aan de SP ligt wel

Is afschot dan niet nodig? Nee, er wordt nog steeds op grote schaal bijgevoerd om veel zwijnen te krijgen, een vorm van extensieve veehouderij. Onderzoek van Dr. G. Groot Bruinderink van Alterra geeft aan dat de voortdurende populatie-overschotten niet te verklaren zijn uit natuurlijk voedselaanbod. Jagers zijn als pyromanen die eerst “Brand, Brand” roepen om vervolgens te helpen blussen.

Hoe nauw jacht en bijvoeren met elkaar verbonden zijn wordt wel duidelijk uit het postuum geplaatste interview van de Volkskrant met Prins Bernhard:

'Meneer Forbes van het gelijknamige magazine ontmoette ik een keer in Amerika. Ik heb hem bij die gelegenheid gezegd: hoe kunnen jullie zo'n onzin schrijven? Claus en Trix kunnen de jacht niet eens betalen. Toen zij koningin werd, heeft Claus gezegd: we moeten de varkens op het Loo afschaffen. Dan krijg je geen gasten meer, heb ik hem gezegd, want die komen niet voor een hert, die willen alleen maar varkens schieten. Ja, maar dat kunnen we niet betalen, zei Claus. Oké, dan betaal ik, heb ik gezegd. Dus vanaf de dag dat ze koningin is geworden heb ik het voer van de varkens op het Loo betaald.’

Het gerommel in afgelegen bosgebieden, tegen de bedoelingen van de Flora- en Faunawet in moet eindelijk afgelopen zijn. Stoppen met bijvoeren, stoppen met de aanleg en het onderhoud van wildakkertjes, hekken weg (er staat nog steeds een hek tussen het leefgebied van Sneeuwvlokje en het Kroondomein, louter uit jachtbelangen) en eindelijk de natuur een kans geven. Zó hoort het!

Kom nú in aktie en stuur een protestmail naar de directeur van de regio Oost van Staatsbosbeheer, ir. P.Winterman. De bossen van Staatsbosbeheer zijn van ons allemaal, niet alleen van een handjevol jagers!

Ga nu naar de site van het Milieu- Alarmteam van de SP, om uw protestmail te versturen

U bent hier