h

Bouwstop UMTS-masten op woongebouwen

27 juni 2005

Bouwstop UMTS-masten op woongebouwen

De Statenfractie van de SP zal aanstaande woensdag, tijdens de discussie over het Streekplan, pleiten voor een bouwstop op zogenaamde UMTS- masten. Dit vanwege gezondheidsschade die mogelijk kan ontstaan als gevolg van de straling van deze masten.

Deze masten zijn de meest moderne vorm van GSM-masten. Ze zijn onder andere nodig voor het doorgeven van beeldtelefonie. Maar uit Nederlands onderzoek van het TNO, en buitenlands onderzoek in onder meer Duitsland, Polen en Israël, blijkt dat de straling van die masten tot gezondheidsklachten kan leiden. In Polen worden onder andere genoemd: slaapstoornissen, geïrriteerdheid, depressie, duizeligheid en concentratieproblemen.

De Nederlandse regering heeft besloten om -ook financieel- bij te dragen aan nader onderzoek naar de gezondheidsrisico's door de universiteit van Bern (Zwitserland). De SP stelt nu voor om in Gelderland voorlopig te stoppen met het toestemming geven aan plaatsing van UMTS- masten op woongebouwen.

Als de resultaten van het Zwitserse onderzoek bekend zijn zou er dan door Provinciale Staten bekeken moeten worden of plaatsing van de masten op woongebouwen al of niet kan worden toegestaan.

" Plaatsing UMTS-antennes voorlopig staken"
UMTS- masten: strijd burgers en gemeente succesvol

U bent hier