College GS doet 15 uiterwaardenlocaties in de aanbieding voor slibstort
College GS doet 15 uiterwaardenlocaties in de aanbieding voor slibstort
Het Gelders college van Gedeputeerde Staten zal binnenkort in een brief aan staatssecretaris Schultz van Hagen (Verkeer en waterstaat) 15 uiterwaardenlocaties aanbieden om dienst te gaan doen als opslagplaats voor (deels zwaar vervuild) slib. Dit slib komt vrij bij werkzaamheden die gericht zijn op het verbreden van de rivier: het zogenaamde plan "Ruimte voor de Rivier". De conceptbrief werd gisteren besproken in de commissie Verkeer en Water. Het gaat om de volgende locaties: de Oosterhoutse Waarden, Gouverneursche Polder, Kaliwaal, Heteren, Maneswaard (Opheusden); Ingensche Waarden, Havikerwaard, Rammelwaard, Rhederlaag, Welsumer Buitenwaard, Wilpse Klei, Crobse Waard, Gamerensche Waard, Kerkenwaard en Redichemse waard.
Eerder was ook sprake van slibstort in de Marspolder bij Lienden. Maar deze natuurrijke locatie is inmiddels, na fel protest van omwonenden en milieugroepen, afgevoerd als dumpplaats van slib. De SP ziet hierin een bevestiging van haar eerder geuite vrees, dat de "onhaalbare" locatie de Marspolder zou worden "ingeruild" voor de nabij gelegen Ingensche Waarden. Deze laatste locatie is al geruime tijd "in beeld" om als slibstort te gaan dienen. Maar door fel verzet van omwonenden, milieugroepen en de gemeenteraad van Buren kon dit tot nu toe voorkomen worden.
De discussie in de commissie ging gisteren vooral over het aanbod van de provincie aan de staatssecretaris, om de 15 sliblocaties ook beschikbaar te stellen voor het bergen van slib dat vrijkomt bij het uitbaggeren van sloten, rivieren en kanalen. Dit aanbod werd na de discussie in de commissie wat afgezwakt, maar wel gehandhaafd.
De SP is tegen de stort van zwaar vervuild ( klasse 3 en 4) slib in de uiterwaarden. Ook de landbouworganisatie LTO is beducht voor deze ontwikkeling, omdat niet uitgesloten moet worden geacht dat door de slibstort de kwaliteit van het grondwater wordt aangetast. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor onder andere de fruitteelt.
Onze fractie stelde gisteren ook nog vragen aan gedeputeerde Harry Keereweer van Landelijk Gebied over het feit, dat door deze slibstort de waterkwaliteit afneemt. Waardoor Nederland niet zal kunnen voldoen aan de Europese regels over waterkwaliteit ( de Kaderrichtlijn Water). Keereweer weigerde echter tot twee keer toe om antwoord te geven op deze vraag.
De SP- fractie vindt het tenslotte uiterst merkwaardig, dat de conceptbrief aan staatssecretaris Schultz, en een bijbehorende notitie over slibbeleid, niet is besproken door de milieuspecialisten van de provinciale fracties.
Voor de Statenvergadering van 29 juni heeft de SP- fractie in verband met deze zaak mondelinge vragen gesteld. De vragen staan hieronder.
1. Hoe kan het dat deze inspraakreactie en de bijbehorende notitie niet is voorgelegd aan de commissie Economie en Milieu?
2. Gedeputeerde Aalderink vertelde de commissie Economie en Milieu op 15 juni, dat er met betrekking tot de “Ingensche Waarden” geen nieuwe ontwikkelingen te melden waren. Hoe verhoudt zich dit tot het feit dat ook de Ingensche Waarden voorkomen in de concept- inspraakreactie?
3. Is het juist dat het college op korte termijn een symposium belegt over het baggerslibbeleid, waarbij ook andere opties dan storten besproken worden?
4. Bent u het met ons eens dat het zorgvuldiger is om de uitkomsten van dit symposium af te wachten, voordat ingestemd wordt met het storten van slib op 15 locaties in de uiterwaarden? Zo nee, waarom niet?
5. Het is niet uitgesloten dat het slib zich vermengt met rivierwater, waardoor de waterkwaliteit wordt aangetast. Daarnaast vreest onder andere landbouworganisatie LTO aantasting van de kwaliteit van het grondwater. Hoe garandeert u dat u toch kunt voldoen aan de kwaliteitseisen van de Europese Kaderrichtlijn Water?
SP: afblijven van Ingensche Waarden
Dossier milieu: Ingensche Waarden en Kaliwaal
Dossier slibstort Toine van Bergen
- Zie ook:
- Ruimte, wonen en milieu