Hoe zit dat met de vergoeding van de SP raads- en statenleden?
Hoe zit dat met de vergoeding van de SP raads- en statenleden?
Om te beginnen zijn SP statenleden gewoon SP’ers. In de SP zijn heel veel vrijwilligers actief met folderen, in de hulpdienst, bij het actievoeren op straat, als voorzitter of penningmeester van een afdeling. Al die mensen doen dat in hun vrije tijd, en sommigen stoppen daar behoorlijk veel tijd in. Zij ontvangen daarvoor geen geld, maar als zij onkosten moeten maken, zoals bijvoorbeeld reiskosten, krijgen zij die vergoed.
Sommige SP’ers zitten in gemeenteraden en in provinciale staten. Zij ontvangen daarvoor een vergoeding die afhankelijk is van de grootte van de gemeente kan oplopen tot EUR 1.121 per maand (Nijmegen). Statenleden in Gelderland ontvangen EUR 743,- Dit geld staan alle SP’ers af aan de partij. De gedachte daarachter is dat het politieke werk in raad en staten is niet meer waard is dan het politieke werk van elke andere SP’er.
Echter: soms moeten raadsleden overdag vergaderen, statenleden doen dat zelfs regelmatig. En dat betekent vrij vragen van de baas of minder uren kunnen maken als je een kleine zelfstandige bent. Inkomensverlies dus. Dat wordt door de partij gecompenseerd, volgens het principe: actief zijn voor de SP mag geen financieel voordeel opleveren, maar ook geen financieel nadeel. Om te voorkomen dat er bij statenleden door de achterdeur toch een soort werknemershouding ontstaat - veel uren draaien is veel inkomen - is afgesproken, dat zij maximaal acht uur per week mogen declareren. Dat is over het algemeen voldoende om alle commissie- en statenvergaderingen bij te wonen. Aan vergadertijd is zelfs iemand die trouw twee commissies en de statenvergadering bezoekt niet meer kwijt dan 14 tot 16 uur per maand! Natuurlijk bestaat het politieke werk van een statenlid niet uitsluitend uit het bijwonen van commissievergaderingen. Die moeten immers ook worden voorbereid door het lezen van stukken en het onderzoek doen, praten met mensen etc. Maar hoe je het ook wend of keert, je kunt een heleboel doen in acht uur per week.
Andere partijen zijn er vrij duidelijk in: je werk voor de partij krijg je betaald. “Daar heb je recht op en eigenlijk is het veel te weinig.”, stellen zij. Nog niet zo lang geleden is er een enquête gehouden onder statenleden met de "verrassende" uitkomst dat statenleden heel veel tijd kwijt zouden zijn aan hun statenwerk, en daarom meer geld zouden moeten krijgen. De SP-statenleden hebben hier niet aan mee gedaan. We vinden de huidige vergoeding afdoende. Want het werk dat we in de avonduren verzetten of in het weekend laten we ons niet betalen. Immers, de andere vrijwilligers en actievelingen in de SP krijgen ook niets.
Dit principe is bekend binnen de SP, en elke volksvertegenwoordiger onderschrijft in het begin van de zittingsperiode dat hij/zij zich aan deze regeling zal houden. De regeling kan echter niet worden afgedwongen maar berust of vrijwilligheid en vertrouwen. Er wordt wel al een tijd binnen de partij gesproken of de regeling voor verbetering vatbaar is.
Een ander belangrijk kritiekpunt is het volgende: omdat op basis van loon wordt gedeclareerd ontvangt een VWO-docent veel meer dan een secretaresse.Terwijl zij toch in de staten of de raad hetzelfde werk doen. Ook levert het heel veel administratieve rompslomp op. Maar een goede nieuwe regeling is niet zo eenvoudig, omdat het beginsel "geen voordeel en geen nadeel van het politieke werk" voor een SP’er een grote waarde heeft.
Elke vernieuwing moet hieraan worden getoetst. Binnen de Gelderse SP is een discussie gevoerd of voor een fractievoorzitter de bovengenoemde vergoeding van 8 uur niet te krap is. Het is niet uitgesloten dat er op dit punt ooit een wijziging zal plaatsvinden. Maar dat zal dan via besluitvorming door de partijraad en/of het partijcongres dienen te gebeuren.
- Zie ook:
- Uit de fractie