h

SP blij met convenant rond Eibergens shredderbedrijf Heinhuis

21 juni 2005

SP blij met convenant rond Eibergens shredderbedrijf Heinhuis

De statenfractie van de SP is verheugd over het feit dat er een convenant is afgesloten tussen de omwonenden van de firma Heinhuis in Eibergen, het bedrijf Heinhuis, de provincie Gelderland en de gemeente Berkelland. De SP staat de omwonenden al enige tijd bij in hun strijd voor verbetering van hun woonsituatie.

Al jarenlang klagen mensen in het buitengebied van Eibergen over overlast van het bedrijf. De provincie Gelderland stond in het verleden zelfs toe, dat dit bedrijf enkele jaren zonder milieuvergunning draaide. De situatie dreigde zelfs uit de hand te lopen, toen enkele omwonenden werden geïntimideerd. Onder andere door bekladding van hun woning.

Enkele maanden geleden bezocht aankomend statenlid Toine van Bergen de omwonenden. Naar aanleiding daavan stelde de SP schriftelijke vragen over deze zaak. De beantwoording van deze vragen in de statencommissie milieu liet nog zoveel vragen open, dat milieugedeputeerde Henk Aalderink zich genoodzaakt zag, om zelf naar Eibergen af te reizen.

Deze reis betekende het begin van een onderhandelingstraject tussen alle partijen, met als gevolg het vandaag gesloten convenant. Er zal onder andere een gedeeltelijke verplaatsing avn de bedrijfsactiviteiten plaatsvinden, waardoor de overlast voor omwonenden moet gaan afnemen.

Toine van Bergen is blij voor de omwonenden, maar blijft kritisch volgen of alle partijen zich aan hun afspraken houden. Ook heeft hij nog wel wat kritiekpunten: "zo blijven we het onverteerbaar vinden dat van echte bodemsanering van zwaar vervuilde grond op en bij het bedrijfsterrein geen sprake zal zijn".

Tekst "convenant van Eibergen"
Persbericht provincie Gelderland over het convenant
Artikel Twentsche Courant Tubantia
Beantwoording statenvragen over bedrijventerrein "de Kiefte" in Eibergen
Eibergen: ellende door stort en metaalrecycling

U bent hier