h

SP: te weinig democratische contrôle op streekplan

16 juni 2005

SP: te weinig democratische contrôle op streekplan

Het Gelderse streekplan dreigt een speeltje te worden van Gelderse bestuurders. De volksvertegenwoordigers, die gekozen zijn in de gemeenteraden en provinciale staten, verliezen een groot deel van hun invloed op de toekomstige inrichting van Gelderland. Dat stelde aankomend statenlid Toine van Bergen gisteren, tijdens een marathonzitting van de commissie Ruimtelijke Ordening.

In het nieuwe Gelderse streekplan geeft de provincie veel controlerende macht uit handen. Samenwerkingsverbanden van regio's krijgen veel meer invloed. In die samenwerkingsverbanden zitten (niet rechtstreeks gekozen) burgemeesters en wethouders van een aantal gemeenten.

De vrees van de SP is met name dat, door deze verschuiving van macht, het platteland volgebouwd gaat worden met bedrijven en woningen, waardoor het groene karakter van Gelderland wordt aangetast.

De SP wees er gisteren ook op, dat de naleving van belangrijke Europese milieuregels, zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn en het Besluit Luchtkwaliteit, in gevaar komt door deze ontwikkeling.

Op 29 november beslissen provinciale staten definitief over het streekplan.

Milieutoets op nieuw streekplan schiet erg tekort

U bent hier