h

Vernietigend oordeel provinciebestuur over milieujaarverslag Electrabel

11 juni 2005

Vernietigend oordeel provinciebestuur over milieujaarverslag Electrabel

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben het milieujaarverslag 2004 van de Nijmeegse kolencentrale Electrabel naar de prullenbak verwezen. Het verslag bevat onvoldoende informatie, en de informatie die wel gegeven wordt is onbetrouwbaar. Dit schrijven GS in een brief aan Electrabel, die in afschrift naar onder andere milieuorganisaties is gestuurd.

De Gelderse SP ziet de brief van GS als een bevestiging van haar stelling, dat er bij Electrabel veel mis is. Vooral de uitstoot van (fijn) stof baart ons zorgen. Het Gelders college schrijft hierover in de brief onder andere het volgende: "De opgegeven stofvracht is niet betrouwbaar en naar verwachting beduidend hoger dan de opgegeven 47 ton". Ook zijn er diverse malen storingen geweest aan het stofmeetsysteem, die niet zijn gemeld.

Er is bovendien geen opgave aan de provincie verstrekt van de hoeveelheid giftige uitgestoten zware metalen cadmium, arseen, antimoon en selenium.

Op dit moment vindt een grootschalige revisie plaats bij de Nijmeegse kolencentrale. De SP eist dat Electrabel haar leven zal beteren, nadat de centrale weer in gebruik is genomen. Temeer daar na de herstart doorgegaan wordt met het stoken van giftig afvalhout.

Dossier Electrabel van de Gelderse SP
Dossier Electrabel van Toine van Bergen

U bent hier