h

Electrabel verzwijgt opnieuw informatie voor provinciebestuur

22 juli 2005

Electrabel verzwijgt opnieuw informatie voor provinciebestuur

Enkele weken geleden leverde Gedeputeerde Staten van Gelderland stevige kritiek op de Nijmeegse kolencentrale Electrabel. Dit omdat het milieujaarverslag over 2004 onvoldoende en deels onbetrouwbare informatie bevatte. Electrabel lijkt hier weinig van geleerd te hebben. Een brand in de centrale werd niet gemeld aan het provinciebestuur.

De Gelderse SP heeft (van Electrabel zelf!) vernomen dat GS de situatie dermate ernstig vindt, dat aangifte tegen de kolencentrale wordt gedaan. Dat is reden geweest voor de partij om vandaag schriftelijke vragen te stellen aan het college van Gedeputeerde Staten.

Statenlid Toine van Bergen: “ We willen meer duidelijkheid over de oorzaak en gevolgen van de brand. Maar zeker zo belangrijk vinden we dat er maatregelen komen die een einde maken aan het herhaaldelijk verzwijgen van informatie, dan wel verstrekken van onjuiste informatie.”

Tekst schriftelijke vragen

De kolencentrale van Electrabel in Nijmegen heeft de afgelopen maanden stilgelegen in verband met een ingrijpende revisie. Onze fractie vernam dat zich tijdens die revisie een incident (brand) zou hebben voorgedaan. In verband daarmee stellen wij u de volgende vragen:

1. Is het juist dat op het Electrabel-terrein, tijdens het demonteren van het zware oliesysteem, brand is ontstaan?

2. Wat waren de oorzaken en gevolgen van die brand?

3. Klopt het dat Electrabel verzuimd heeft om de provincie Gelderland in kennis te stellen van dit voorval, hoewel dit wettelijk gezien wel verplicht is?

4. Is het juist dat Gedeputeerde Staten aangifte heeft gedaan, of gaat doen, bij het Openbaar Ministerie, in verband met het niet melden van dit “ongewoon milieuvoorval”?

5. Enkele weken geleden presenteerde Electrabel haar milieujaarverslag. Naar de mening van GS was dit verslag niet volledig en deels onbetrouwbaar. Bent u het met ons eens dat het een kwalijke zaak is dat Electrabel nu opnieuw tekort schiet in haar informatievoorziening jegens Gedeputeerde Staten? Welke maatregelen gaat u nemen om herhaling te voorkomen?

Namens de Statenfractie van de Socialistische Partij
Toine van Bergen, statenlid

Provincie doet aangifte tegen Electrabel
Vernietigend oordeel provinciebestuur over milieujaarverslag Electrabel
Dossier Electrabel

U bent hier