h

In de pers: Statenfractie SP stelt vragen over gesubsidieerde sanering Aalten

21 juli 2005

In de pers: Statenfractie SP stelt vragen over gesubsidieerde sanering Aalten

Agaveterrein op agenda Provincie

Statenfractie SP stelt vragen over gesubsidieerde sanering Aalten

AALTEN - De fractie van de Socialistische Partij in Provinciale Staten van Gelderland heeft aan Gedeputeerde Staten vragen gesteld over de vondst van olieachtige stoffen op het ‘gesaneerde’ Aaltense Agaveterrein.

De socialisten vragen zich af hoe het komt dat de provincie kennelijk heeft verzuimd na te gaan of de sanering, waarvoor aan Agave indertijd subsidie (ruim 90.000 euro) is verstrekt, wel schoon is opgeleverd. De vragen zijn schriftelijk gesteld door SP-Statenlid Toine van Bergen.

Daarnaast vraagt Van Bergen zich af of de provincie nu door de nieuwe sanering opgezadeld wordt met extra kosten. Tenslotte wil hij dat de provincie zich inspant om ervoor te zorgen, dat eventuele vertraging van de bouw van woningen op het betreffende bestemmingsplan in Aalten-Zuid tot een minimum beperkt blijft. Van Bergen: ‘Wij zijn als statenfractie natuurlijk vooral geïnteresseerd in de rol van de provincie zelf in deze kwestie, zeker omdat hier subsidie in is gestoken.’

Van Bergen vindt het ook van belang dat door het stellen van vragen, waarop openbare antwoorden komen, de bevolking wordt geïnformeerd. Dat de gemeente Aalten zich momenteel in stilzwijgen hult over de kwestie noemt het Statenlid onbegrijpelijk. ‘Zulke informatie hoort openbaar te zijn, elke burger moet zo volledig mogelijk antwoord krijgen op vragen. Als dat in Aalten niet zo is wordt het tijd dat eens iemand een beroep doet op de Wet Openbaarheid van Bestuur en een zaak tegen de gemeente begint.’

Hoewel het provinciebestuur momenteel met reces is, verwacht Van Bergen binnen vier weken antwoord, dat is immers de wettelijke termijn die daarvoor staat.

In 2002-2003 is het Agaveterrein gesaneerd. Na onderzoeken door onder andere adviesbureau Tauw werd een bestek opgesteld, waarnaar de firma Dusseldorp uit Lichtenvoorde de sanering uitvoerde. Er werd asbest en olie uit de grond gehaald en het terrein werd in een evaluatierapport schoon verklaard. De beschikbare bouwpercelen worden via de gemeente doorverkocht aan gegadigden voor woningbouw. Er komen 21 woningen. Eén is er bijna klaar, de tweede wordt de komende tijd gebouwd.

Bij het uitgraven van het bouwperceel werden op 12 juli grote olievlekken gevonden. Momenteel ligt het werk stil, in afwachting van het schoonmaken van de grond. Aannemer Hemmie Hogenkamp wil direct na de bouwvak door. Hem is toegezegd dat maandag de uitslag bekend is van een bodemonderzoek door de firma Rouwmaat uit Groenlo.

Hogenkamp: ‘Vermoedelijk is bij de sanering alleen op het midden van het terrein gezocht, waar de fabriek van Agave heeft gestaan, en zijn de randen destijds helemaal niet bij het onderzoek meegenomen.’

De fracties in de Aaltense raad hebben tot dusver geen vragen gesteld over de olieverontreiniging van het Agaveterrein, zo zei gisteren een gemeentelijke griffiemedewerker.

Bron: De Twentsche Courant Tubantia, editie Winterswijk, 21-07-2005.

U bent hier