h

NUON moet betere compensatie bij stroomstoringen geven

13 juli 2005

NUON moet betere compensatie bij stroomstoringen geven

Stroomstoringen zijn aan de orde van de dag. Gisteren haalde een storing in Elst en Lent de media omdat de stroom voor de derde keer in zes weken tijd uitviel. Stroomstoringen komen overal en tientallen keren per dag in Gelderland voor. Om een voorbeeld te geven: op 13 juli viel de stroom op 10 verschillende plaatsen uit.

De oorzaak van de stroomstoringen ligt vaak bij graafwerkzaamheden of problemen in de elektriciteitshuisjes. Gelukkig blijft het aantal getroffenen vaak redelijk onder de maat. Het geval bij Nijmegen trof (volgens Continuon) minder dan 10.000 huishoudens en was volgens de normering een grote storing. De overige storingen treffen vaak minder dan 25 huishoudens. Toch laten de statistieken niet het individuele verhaal zien, evenals de schade die een storing oplevert.

NUON wimpelt alle schadeclaims af. De gedupeerde klanten in Lent kregen te horen dat NUON pas een schadeloosstelling a 35 Euro overmaakt bij een storing van vier uur of langer. De SP is het hier niet mee eens. Het bedrag van de schadeloosstelling zal in veel gevallen weinig compenseren en de periode van vier uur is onredelijk.

Gelderland kan in deze problematiek misschien iets betekenen. Statenlid Agnes Lewe wil na de zomervakantie de problemen in de commissie Algemeen Bestuur bespreken. De provincie zou haar invloed als aandeelhouder kunnen aanwenden om een betere compensatieregeling af te dwingen. De invloed mag dan beperkt zijn, recente commotie rondom topsalarissen laat zien dat veel ongenoegen toch tot verbeteringen kan leiden.

NUON kan daarnaast een voorbeeld nemen aan een ander publiek bedrijf, de NS.
De spoorwegen vergoeden treinvertragingen na een half uur. De regeling zoals bij de NS is een prikkel voor de invoering van een soortgelijke regeling.

Wie wil weten hoe het nou eigenlijk zit met stroomstoringen bij de NUON kan terecht op http://www.continuon.nl/storingen. Uiteraard mits de stroom werkt.

U bent hier