h

Electrabel gaat voedsel uit de Derde Wereld verstoken

8 augustus 2005

Electrabel gaat voedsel uit de Derde Wereld verstoken

De provincie Gelderland heeft de Nijmeegse kolencentrale Electrabel toestemming gegeven voor het bijstoken van palmolie. In haar aanvraag spreekt de centrale over “een zeer voedzame en eetbare olie met een breed toepassingsgebied”. De Gelderse SP vindt dat sprake is van een perverse activiteit.

Ruim 1 miljard armen op deze wereld hebben jaarlijks onvoldoende voedsel. Tegelijkertijd wordt palmolie, een belangrijke grondstof voor voedselproducten, in Nederland opgestookt om energie op te wekken. Terwijl de Rabobank juist in de productie van palmolie investeert " vanwege het belang van palmolie voor de groeiende wereldbevolking".

Door dit soort praktijken zal de prijs voor palmolie nog meer stijgen, waardoor de armoede verder zal toenemen.

De SP heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over het feit dat Gelderland akkoord is gegaan met het verstoken van deze palmolie. We willen ook weten of er onderzoek gedaan is naar het verstoken van vergelijkbare-, niet- eetbare biomassastromen, zoals afgewerkt frituurvet.

Daarnaast vragen we ons af of er, rekening houdend met de productie- en transportkosten, nog wel sprake is van een netto-besparing van kooldioxide (Co2). Want dat is toch immers de bedoeling van het bijstoken van biomassa.

Ten slotte wordt gevraagd waarom er geen Milieu Effect Rapportage is geweest, en of getoetst is aan Europese milieuregels.

Tekst schriftelijke vragen

1. Is het juist dat uit de aanvraag van Electrabel blijkt, dat het gaat om verbranden van “een zeer voedzame eetbare olie met een breed toepassingsgebied”?

2. Palmolie is een belangrijke voedingsbron voor de circa 1 miljard armen op de wereld die dagelijks onvoldoende te eten hebben. Bent u het met ons eens dat het pervers is dat Electrabel eetbare palmolie verbrandt terwijl in de Derde Wereld mensen omkomen van de honger? Zo nee, waarom niet?

3. Door het verstoken van eetbare palmolie in centrales zoals in Nijmegen zal op de wereldmarkt de prijs van dit product nog verder toenemen. Vindt u dit verantwoord, aangezien dan wereldwijd nog meer mensen de palmolie niet meer zullen kunnen betalen?

4. Is onderzocht of het mogelijk is om vergelijkbare, niet eetbare vormen van biomassa (bijvoorbeeld afgewerkt frituurvet) te verstoken? Ter informatie: Electrabel heeft hiervoor wel een aanvraag ingediend ten behoeve van haar centrale in Harculo.

5. Is het u bekend dat voor de productie van palmolie veel Co2 nodig is? Is er, rekening houdend met het Co2- verlies door die productie en het transport naar Nijmegen, nog wel sprake van een netto Co2-winst?

6. Is het juist dat de centrale geen vergunning heeft om structureel olie bij te stoken? Waarom is er dan geen Milieu-Effectrapportage opgemaakt, aangezien dit verplicht is bij het wijzigen van een brandstof?

7. Heeft de verplichte toetsing aan de Europese IPPC-richtlijn plaatsgevonden? Zo nee, waarom niet?

De site van de Rabobank over het belang van palmolie voor de groeiende wereldbevolking
Position-paper: "De Rabobank in de palmolieindustrie" (PDF-document, 14 kB)

U bent hier