h

Provincie verliest teveel rechtszaken bij Raad van State; statenleden willen onderzoek

22 september 2005

Provincie verliest teveel rechtszaken bij Raad van State; statenleden willen onderzoek

De provincie Gelderland verliest de laatste tijd erg veel rechtszaken bij de Raad van State. Bij deze hoge bestuursrechter kunnen Gelderse burgers beslissingen van het college van Gedeputeerde Staten aanvechten. De statenleden willen hier meer over weten, en hebben milieugedeputeerde Henk Aalderink gevraagd om een analyse te laten maken van de oorzaken. Daarna zal hierover dan een politieke discussie gevoerd worden.

Aalderink zegde toe dat die analyse er komt. Dat was een van de uitkomsten van een debat, dat gisteren, op initiatief van de SP, werd gehouden in de statencommissie Economie en Milieu. Het gaat allemaal over een rapport van de inspectie van het ministerie van VROM. In dat rapport werd aangegeven dat Gelderland in het verleden vaak erg slechte vergunningen gaf aan bedrijven. Daardoor konden er soms meer vervuilende stoffen uitgestoten worden dan eigenlijk zou mogen. Daarnaast werd te weinig gecontroleerd of bedrijven zich wel aan hun vergunning hielden.

Gedeputeerde Aalderink gaf de fouten uit het verleden toe, maar stelde dat het nu veel beter ging. Een groot aantal statenleden hebben twijfels bij die constatering. SP- statenlid Toine van Bergen kon tijdens het debat zo al een waslijst aan voorbeelden noemen waarbij het de laaste weken toch weer was misgegaan. Zoals bij varkenhouderij De Knorhof in de Betuwe, veevoerproducent Hamstra in Putten, en de producent van smaakstoffen Givaudan in Voorthuizen. Maar ook een rondweg bij Laag-Soeren kan nog niet aangelegd worden door fouten bij de provincie, die werden “afgestraft” door de Raad van State.

De statenleden willen binnenkort ook graag zelf een keer praten met de inspectie van het ministerie van VROM. Om ook vanuit die bron te horen wat de problemen zijn, en of het de laatste tijd inderdaad beter gaat met het Gelderse milieubeleid.

De statenfractie van de SP heeft vanaf de verkiezingen van 2003 het vergunningenbeleid bekritiseerd. Toine van Bergen: "Ik ben blij dat ook de andere partijen hun controlerende taak op dit gebied steeds serieuzer gaan nemen".

U bent hier