h

Zorgen over wijziging dienstregeling BBA op de Veluwe

2 september 2005

Zorgen over wijziging dienstregeling BBA op de Veluwe

De statenfractie van de SP heeft haar zorgen uitgesproken over plannen die op stapel staan om de dienstregeling van de bussen op de Veluwe te wijzigen. In een serie vragen aan het college van Gedeputeerde Staten is om opheldering gevraagd. De wijzigingen komen voort uit een met de provincie afgesproken pakket aan meer- en minderwerk buiten de offerte.

Zo dreigt er gesnoeid te worden in de zondagdienstregeling tijdens de vakanties van de buslijnen tussen Ede en Wageningen. Enkele scholierenlijnen (waarvan er een aantal zojuist ingevoerd zijn) dreigen alweer geschrapt te worden. Buslijn 105 van Ede naar Barneveld wordt mogelijk opgeheven, omdat de provincie van mening is dat het spoor (de Valleilijn) een goed alternatief zou zijn. Dat is volgens de SP niet het geval. Bovendien zijn de abonnementskosten voor de trein stukken hoger dan de trein. Met name scholieren zullen dit in de portemonnee gaan voelen.

Tekst schriftelijke vragen

Op 31 augustus 2005 ontvingen wij tijdens de statencommissievergadering Verkeer en Water een overzicht van het meer- en minderwerk ten gevolg van voorstellen tot aanpassing van de BBA-dienstregeling op de Veluwe, per 12 december 2004.
In verband daarmee stellen wij u de volgende vragen:

1. Zondagvakantiedienstregeling lijnen 83/86 Wageningen (zeker minderwerk)

Voor december 2004 bestond er op zondagavond tijdens de schoolvakanties een capaciteitstekort op de beide buslijnen tussen Ede en Wageningen (de opgeheven lijn 84 niet meegerekend). Schrappen van de reguliere frequentie op zondag gaat zeer zeker zorgen voor capaciteitstekorten.
Met name de pieken aan het einde van de zomervakantie en rondom tentamenperiodes na de vakantie aan de WUR zijn berucht.

Wat is de inhoudelijke motivering voor het inkrimpen? Hoeveel reizigers treft dit? Wat gebeurt er als er meerdere malen capaciteitstekorten optreden, in relatie tot hetgeen bepaald is in de concessievoorwaarden?

2. Apeldoorn: uitstellen lijn 17 tot begin 2006 (zeker minderwerk)

Is het een hard feit dat lijn 17 richting Zonnehove begin 2006 alsnog wordt uitgerold?

3. Scholierenlijnen - vervallen 5 lijnen (nog onzeker minderwerk)

Welke lijnen kan dit betreffen? Enkele scholierenlijnen zijn juist teruggekomen na de bezuiniging in juni 2004. Is het een idee om de betrokken gebruikers een hogere bijdrage te vragen voor de instandhouding van deze lijnen en zodoende de provinciale bijdrage naar evenredigheid te verlagen?

4. Opheffen lijn 105 na aanbesteding Valleilijn (nog onzeker minderwerk)

Lijn 105 wordt goed gebruikt. De gemeenten Ede en Barneveld zijn ongelukkig met dit streven tot opheffing. Ede heeft het plan om te bekijken in hoeverre lijn 105 als spitslijn kan blijven bestaan.
Daarnaast wordt met de opheffing van lijn 105 tussen Ede en Barneveld een groot deel van het gebied slecht ontsloten. Scholieren reizen daarnaast tegen een relatief goedkoper tarief met de bus dan met de trein. In tijden van economische nood is een verhoging van de reiskosten met gemiddeld 40% zeer onwenselijk, zeker omdat voor de meeste gebruikers geen ander alternatief aanwezig is. In relatie met deze zaken heeft het idee van de gemeente Ede best wel een redelijke insteek.
Zijn BBA danwel Gelderland bekend met deze wens?
Hoe staat men tegenover de geopperde oplossing?

5. Algemeen

Volgens het overzicht ontstaat in 2007 - uitgaande van alleen het zekere minderwerk - gesaldeerd een tekort dat afgedekt dient te worden.

Kan de gedeputeerde een harde toezegging doen dat dit tekort NIET ten koste van het huidige budget gaat? Zo nee, waarom niet? Hoe wordt dit tekort dan afgedekt? Dit ondanks het feit dat eventuele tekorten nader worden bekeken d.m.v. eventueel extra minderwerk, evaluatie van het netwerk en evaluatie van het meerwerk. Het is immers zo 2007 en de kans bestaat dat het tekort hoger uitvalt dan normaal. Op dat moment dreigt een ad-hoc oplossing.

Namens de Statenfractie van de Socialistische Partij
Toine van Bergen, statenlid

Provincie vult het ene gat in de Veluwse busdienstregeling met het andere gat
SP zet vraagtekens bij opheffen lijn 105

U bent hier