h

Electrabel ziet (voorlopig) af van het bijstoken van palmolie

20 oktober 2005

Electrabel ziet (voorlopig) af van het bijstoken van palmolie

De Nijmeegse kolencentrale Electrabel ziet, tenminste voorlopig, af van haar plannen om palmolie te gaan bijstoken. Dat heeft de directeur van de centrale, Willem Camps, bekendgemaakt in een brief aan bewoners-en milieugroepen. De reden waarom ervan afgezien wordt is volgens hem puur financieel van aard: Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de subsidie voor het bijstoken van palmolie verlaagd.

Het meestoken van deze stof is erg omstreden. Er is veel verzet van zowel milieuorganisaties als Derde Wereldgroepen. Voor het aanleggen van palmolieplantages ( vooral in Indonesiƫ en Maleisiƫ) moeten grote stukken oerwoud verdwijnen. Waardoor ook zeldzame dieren als de oeran oetang steeds minder leefruimte overhouden.

Camps schrijft dat hij in discussie gaat met enkele milieuorganisaties over de vraag welke vormen van biomassa wel of niet kunnen worden toegepast in de centrale.

De Statenfractie van de SP juicht het besluit van Electrabel toe, en hoopt dat de stook van palmolie nu ook definitief van de baan is. En dat nu ook spoedig een einde komt aan het bijstoken van (deels zwaar vervuild) afvalhout.

Tekst brief directeur Nijmeegse centrale aan milieu- en bewonersorganisaties
Provincie ontkent verstoken eetbare palmolie door Electrabel

U bent hier