h

SP- statenfractie wil duidelijkheid over sluiting Zutphense school wegens giftige stoffen

8 november 2005

SP- statenfractie wil duidelijkheid over sluiting Zutphense school wegens giftige stoffen

De statenfractie van de SP heeft vandaag aan het college van Gedeputeerde Staten om opheldering gevraagd over de sluiting van het gebouw de Mene in Zutphen. In dit gebouw, waarin onder andere een basischool, peuterspeelzaal en sporthal zijn gevestigd, zijn door de GGD zeer hoge concentraties giftige stoffen in de lucht aangetroffen. Al jarenlang klagen kinderen en personeel van de school over het feit, dat ze nogal vaak last hebben van hoofd- en buikpijn.

Omdat de provincie als eerste verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de bodem willen de socialisten onder andere weten, of er een verband is met de aanwezigheid van een voormalige stortplaats in de buurt. Punt van aandacht daarbij is ook, dat juist bovenop die stortplaats nu een kinderspeelplaats ligt.

Op dit moment voert TNO onderzoek uit naar de gebruikte bouwmaterialen en de toestand van de bodem direct onder de school. Het RIVM doet verder onderzoek naar de luchtkwaliteit in het gebouw.

De SP- statenfractie wil graag geïnformeerd worden over de conclusies van deze onderzoeken. Evenals over het GGD- onderzoek, dat heeft geleid tot de sluiting van het gebouw.

Tekst schriftelijke vragen

Aan: de voorzitter van Provinciale Staten
van Gelderland
Dhr. C. Cornielje

Arnhem, 08-11-2005

Geachte voorzitter,

Afgelopen vrijdag, 4 november, is op last van de GGD Zutphen het gebouw “de Mene” in de Zutphense wijk Leesten gesloten. In het gebouw waren onder andere een openbare basisschool, een peuterspeelzaal en een sporthal gevestigd.
In het gebouw zijn sterk verhoogde concentraties van schadelijke stoffen aangetroffen. De sluiting van het gebouw heeft tot veel veronrusting geleid onder de bewonersvan de wijk Leesten.

In verband hiermee stellen wij u de volgende vragen:

1. Is het juist dat er reeds enkele jaren gezondheidsklachten waren bij kinderen en personeel van de school, zoals regelmatig terugkerende hoofd- en buikpijn?
2. Is het juist dat de school zelf, naar aanleiding van diverse klachten, opdracht heeft gegeven om een onderzoek in te stellen, omdat de gemeente Zutphen dit in eerste instantie niet nodig vond?
3. Wilt u ons op de hoogte stellen van de conclusies van het GGD- rapport, op grond waarvan besloten is om de school te sluiten?
4. Ons is ter ore gekomen dat het RIVM op dit moment metingen verricht naar de luchtkwaliteit in de school. Het TNO zou onderzoek doen naar de bodem onder de school en de gebruikte bouwmaterialen. Is dit juist? Wilt u ons van de bevindingen van deze instanties op de hoogte stellen?
5. Is er een verband mogelijk met de nabijheid van een voormalige stortplaats aan de Kerkhofweg 27 in Leesten? Is er onderzoek gedaan naar de verspreiding van grondwater vanuit deze voormalige soort in de richting van de school? Zo ja, wat heeft dit opgeleverd?
6. Is het juist dat op laatstgenoemde voormalige stortplaats nu een kinderspeelplaats is? Kunt u garanderen dat kinderen daar veilig kunnen spelen?

Namens de Statenfractie van de Socialistische Partij
Toine van Bergen, statenlid

Lees hier het GGD- rapport over de Mene in Zutphen (PDF- bestand)
School Zutphen pas gesloten na klacht leerkracht
Ouders: "kinderen nog niet terug naar de Mene"

U bent hier