h

Wethouder Berkelland bagatelliseert gevaar asbestwegen

23 november 2005

Wethouder Berkelland bagatelliseert gevaar asbestwegen

De Berkellandse wethouder van milieuzaken Hans Boxem (VVD) ligt niet wakker van de aanwezigheid van asbestwegen in zijn gemeente. Ondanks het feit dat onlangs ondubbelzinnig werd aangetoond dat in de gemeente Goor slachtoffers zijn gevallen als gevolg van asbest in zandwegen. Dat bleek uit een reportage die vanavond op TV Gelderland was te zien.

Boxem deelde mee dat hij niet snapte waar men zich druk over maakt. "Ik word niet platgebeld door verontruste burgers", zo zei hij.

Van die laksheid van Boxem snapt advocaat van asbestslachtoffers Bob Ruers weer helemaal niets, zo bleek in hetzelfde programma. Veel burgers zijn zich namelijk helemaal niet bewust van de gevaren van de asbestwegen. Aan die wegen staan nu bordjes met de tekst: 'Asbest: langzaam rijden'. Absurd, vindt Ruers. "Ieder vezeltje wat je binnen kunt krijgen kan al funest zijn. Het enige wat zin heeft is: snel opruimen dat spul."

Boxem wil eerst weer eens een nieuw onderzoek instellen, en daarna eventueel aan de bel trekken bij het Ministerie van VROM. Volgens Ruers is er alle reden om nu direct naar VROM te stappen. En volgens hem betaalt het ministerie de kosten van de sanering. "Dus waarom nog getreuzeld"?

Het asbest is afkomstig van de voormalige asbestfabriek Eternit in Goor. In het Gelderse Harderwijk en omgeving speelt een soortgelijk probleem.

Nu Boxem ( die tevens statenlid is voor de VVD) weigert op te treden, vraagt SP- Tweede Kamerlid Krista van Velzen aan staatssecretaris van Geel van VROM om in actie te komen.

Bijna een jaar geleden stelde de SP- statenfractie al vragen over deze zaak.

Onderzoek bevestigt zorgen SP over asbestwegen in Gelderland
Beantwoording statenvragen asbestwegen Berkelland
Vragen aan van Geel over asbestwegen
Reportage TV Gelderland (Deel 1)
Reportage TV Gelderland (Deel 2)
Reportage TV Gelderland (Deel 3)

U bent hier