h

Zaak Tresor Kalemba: vergeefs verzoek van Commissaris Cornielje bij minister Verdonk

7 december 2005

Zaak Tresor Kalemba: vergeefs verzoek van Commissaris Cornielje bij minister Verdonk

Minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk ziet op dit moment geen reden om een positief besluit te nemen over de toelating van de Congolese asielzoeker Tresor Kalemba. Dat heeft ze de Gelders Commissaris van de koningin Clemens Cornielje laten weten. Op verzoek van SP- Statenlid Toine van Bergen had Cornielje contact opgenomen met Minister Verdonk, naar aanleiding van het feit dat een paar maanden geleden grote opschudding was ontstaan in Nijmegen. Kalemba kwam toen in het nieuws omdat hij een buurtgenoot het leven had gered. Vervolgens werd hij, een dag later, opgepakt door de IND.

De arrestatie van Tresor Kalemba afgelopen september. Foto: de Gelderlander

Tresor Kalemba werd kort nadat hij was opgepakt weer vrijgelaten. In een brief van Cornielje, die Toine van Bergen vorige week ontving, staat dat het oppakken van Kalemba volgens Verdonk het gevolg was van miscommunicatie tussen de verantwoordelijke vreemdelingendienst en de IND.

Tresor Kalemba is in 1993 met zijn ouders naar Nederland gevlucht. In 1996 is het asielverzoek van zijn familie afgewezen. Nu hij 18 jaar is geworden, en volledig is geïntegreerd in de Nederlandse samenleving, blijft de dreiging van uitzetting voor hem bestaan. Begin dit jaar heeft hij een verzoek ingediend om wegens schrijnende omstandigheden in Nederland te mogen blijven. Hierover is nog geen beslissing genomen.

Een citaat uit de brief: "Dat de heer Kalemba (mede) als gevolg van de lange verblijfsduur hier te lande is geïntegreerd vindt zij evenmin voldoende om in het verblijf van betrokkene te verusten. Ook de bewonderingswaardige actie van de heer Kalemba leidt niet tot een ander oordeel"

De jongeren van de Nijmeegse wijk Dukenburg blijven zich ook in de toekomst inzetten voor zijn zaak, en gaan door met actievoeren. Met name om te wijzen op de problematiek van de Alleenstaande Minderjarige asielzoekers (AMA 's), die wanneer ze 18 jaar worden, ineens uitgezet kunnen worden.

Hulp Commissaris van de Koningin gevraagd bij menselijk drama
Tresor Kalemba weer vrij

U bent hier