h

SP: ook Gelderse politici kunnen bijdragen aan schonere lucht

23 januari 2006

SP: ook Gelderse politici kunnen bijdragen aan schonere lucht

Aanstaande woensdag, 25 januari, vergadert Provinciale Staten over het plan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Er worden 19 maatregelen voorgesteld, die de SP van harte ondersteunt. Maar de socialisten roepen daarnaast de Gelderse politici op om ook zelf hun bijdrage te leveren aan een schonere lucht. Door waar mogelijk te kiezen voor het openbaar vervoer en de fiets.

Statenlid Toine van Bergen dient daarom woensdag een motie in, waarin zowel de statenleden als de leden van Gedeputeerde Staten gevraagd wordt om waar mogelijk de auto te laten staan.

Van Bergen: “Natuurlijk ontkom je er als politicus in zo’n grote provincie, met zoveel platteland, niet altijd aan om de auto te pakken. Maar dit college doet er veel aan om het platteland beter bereikbaar te maken, door de regiotaxi beter te laten aansluiten op het openbaar vervoer. Gelderse politici zouden daarom altijd eerst moeten bekijken of ze de auto echt niet een keer kunnen laten staan”.

De SP is blij met het voornemen om dienstauto’s van gedeputeerden te voorzien van roetfilters. Maar een keertje niet rijden met de dienstauto zet volgens hem nog meer zoden aan de dijk. Zeker als het gaat om ritjes naar de Randstad zou het volgens hem best zo kunnen zijn dat reizen met de trein veelal sneller gaat. Gezien de sterke stijging van de files.

Hieronder staat de tekst van de motie.

“ Ook de Gelderse politici doen mee ”

Provinciale Staten van Gelderland, in vergadering bijeen d.d. 25 januari 2006

gehoord de beraadslagingen

overwegende dat:
- Gebruik van het openbaar vervoer en de fiets een bijdrage leveren aan verbetering van de luchtkwaliteit;
- Het voor veel inwoners van Gelderland gemakkelijker wordt om het openbaar vervoer te gebruiken, o.a. door betere afstemming van regiotaxi op het reguliere openbaar vervoer;
- Statenleden en leden van het College van GS en voorbeeldfunctie vervullen;

spreken uit dat het wenselijk is dat statenleden -indien mogelijk- het openbaar vervoer en de fiets gebruiken;
en roepen het college van GS op om zoveel mogelijk gebruik te maken van openbaar vervoer en fiets, in plaats van de dienstauto.

en gaat over tot de orde van de dag.

Update:
Helaas steunde alleen GroenLinks deze motie. Daarmee is de motie verworpen.

U bent hier