h

Ingrijpen Europees Commissaris Kroes gevraagd wegens biomassasubsidies aan kolencentrales

14 februari 2006

Ingrijpen Europees Commissaris Kroes gevraagd wegens biomassasubsidies aan kolencentrales

Gelders SP-statenlid Toine van Bergen heeft Europees Commissaris Neelie Kroes gevraagd om een onderzoek in te stellen naar het verstrekken van subsidie door het Ministerie van VROM aan kolencentrales. Hij is ervan overtuigd dat de Nederlandse overheid in strijd met Europese regels handelt, door het verbranden van afvalhout in kolencentrales te subsidiëren. Bij die verbranding komen zeer giftige stoffen vrij. Dit probleem speelt onder andere in de Nijmeegse centrale van Electrabel.

Het verstoken van biomassa kan in sommige gevallen de uitstoot van kooldioxide (Co2) verminderen. Daarom mogen overheden van de Europese Commissie subsidie verlenen aan kolencentrales, die in plaats van kolen voor een deel biomassa bijstoken. Europa heeft het begrip "biomassa" heel nauwkeurig gedefinieerd, om te voorkomen dat de centrales ook afval bij gaan stoken, dat slecht is voor onze gezondheid.

In een Europese richtlijn die gaat over biomassa staat daarom uitdrukkelijk dat afvalhout dat afkomstig is uit bouw- en sloopafval niet als biomassa mag worden gezien. En wel omdat veel hout is bewerkt met impregneermiddelen, die vol zitten met zeer giftige zware metalen. Zoals arseen ( rattengif).

Maar het Nederlandse ministerie van VROM heeft deze richtlijn veranderd, en verleent al jarenlang wél subsidie voor het stoken van afvalhout.

Toine van Bergen: " hier wordt gewoon valsheid in geschrifte gepleegd. Maar aangifte doen tegen de Nederlandse Staat heeft geen zin, omdat het in ons land zo geregeld is dat de staat niet voor de strafrechter gedaagd kan worden".

Waarom doet hij dan een beroep op de Europees Commissaris van Mededinging Neelie Kroes? "Er is sprake van oneerlijke concurrentieverhoudingen, als kolencentrales in ons land (ten onrechte) subsidie krijgen, terwijl dat in het buitenland niet zo is".

Mocht EU-commissaris Kroes het eens zijn met de Gelderse SP, dan kan de Nederlandse staat een miljoenenboete tegemoet zien.

Brief aan Europees Commissaris Kroes
Subsidiefraude met biomassa
Dossier Electrabel

U bent hier