h

Putten krijgt nee op het rekest bij rondwegdiscussie

30 maart 2006

Putten krijgt nee op het rekest bij rondwegdiscussie

Gisteravond vergaderde de statencommissie voor Verkeer en Water over de doortrekking van de N303, de rondweg Putten. Het was de bedoeling dat de statencommissie haar voorkeur voor een tracé zou uitspreken. Op 15 februari zou de statencommissie haar advies uitbrengen maar dat werd verschoven. Ook nu weer kregen de aanwezigen en drie insprekers uit Putten een keihard nee op het rekest: zonder duidelijke mening van de Puttense gemeenteraad en B&W wordt de bal niet doorgespeeld. Reden voor het nee lag in de onduidelijke houding van de volksvertegenwoordigers, die vijf dagen voor de verkiezingen een motie over de tracékeuze aannamen. Dit standpunt van de commissie leidde tot keiharde tegenstand van het CDA. Dat mocht echter niet baten: Putten moet haar huiswerk grondig overdoen.

In het Statenakkoord 2003-2007 is de rondweg Putten benoemd als een van de belangrijkste punten. De rondweg is zeker geen overbodige optie aangezien er sprake is van een steeds drukker wordend verkeersbeeld rondom Putten, momenteel rond de 30.000 voertuigen per etmaal. De provincie Gelderland kiest voor een variant waarin doortrekking richting de A28 een optie is. Het prijskaartje voor deze keuze bedraagt 23,5 miljoen Euro.

Insprekers
Een inspreker gaf aan dat de rondweg een ander tracé moest krijgen, het Nulplusalternatief. Dit luidt: "Het Nulplusalternatief maakt gebruik van de bestaande infrastructuur. Het tracé van het nulplusalternatief loopt over de bestaande N303 tot aan de Van Geenstraat. Vanaf hier wordt de Van Geenstraat gevolgd tot de Nijkerkerstraat (N798). Het bestaande tracé van de N303/Voorthuizerstraat tussen Huinen en Putten zal worden opgewaardeerd. In de bebouwde kom van Putten zullen verkeersremmende maatregelen worden genomen".

De burgemeester van Putten, de heer van Putten, vertelde in hoogst eigen persoon dat de oude gemeenteraad unaniem een motie had aangenomen waarin werd afgekoerst op de verdere ontwikkeling van de rondweg. Hij achtte het, gezien de verkiezingsuitslag, onwaarschijnlijk dat deze motie achterhaald zou zijn. Daarmee verspeelde de burgervader alle mogelijke steun: de motie dateerde van enkele dagen voor de verkiezingen en tijdens de beraadslaging in de Puttense raad liepen vijf volksvertegenwoordigers weg.

Geen steun coalitiepartners VVD en PvdA...
Gedeputeerde van Haaren deelde mee dat er wat haar betreft geen beren op de rondweg waren en dat het gekozen alternatief de beste langetermijnoplossing inhield. Toch twijfelde de VVD, bij monde van Hans Boxem, over de steun van de bevolking voor dit alternatief: de nieuwe gemeenteraad moet opnieuw haar intenties uitspreken. De meeste fracties konden dit standpunt delen. De PvdA meende daarnaast dat de MER (de milieu-effectrapportage) ook besproken moest worden, zeker nu bekend werd dat de MER al op 30 september 2005 gereed was. Van Haaren deelde wel mee dat zij het standpunt van de commissie kon accepteren: eerst meer duidelijkheid, daarna volgen er afspraken.

Daarnaast is er veel tegenstand voor alle "A-alternatieven", die in alledrie de gevallen door of langs het dorpje Huinen gaan. De bewoners daar spraken in 2003 al hun voorkeur uit voor een tracé dat westelijk van het dorp richting de Nijkerkerstraat liep. De VVD vroeg zich af of diezelfde bewoners dat tracé nog wel konden ondersteunen, gelet op de negatieve geluiden uit Huinen. Een groot deel van de commissie deelde deze mening.

...dus een boos CDA!
Na deze uitwisseling van argumenten werd de spanning opgevoerd door de houding van het Edese CDA-statenlid Schol.
Het CDA trok openlijk de steun van PvdA en VVD in twijfel: zij hadden immers hun handtekening gezet onder het Statenakkoord dat duidelijk is over de rondweg Putten. Hun twijfels op dit moment leken uit te draaien op verzet tegen deze passage uit het provinciale regeerakkoord. De bedenkingen van PvdA'er Spiegelenberg en VVD'er Boxem vielen dus duidelijk niet in goede aarde bij de christen-democraten. Beide heren gaven evenwel duidelijk aan dat hun bedenkingen niet neerkwamen op een absoluut nee: het moet duidelijk zijn wat Putten op dit moment, ná de raadsverkiezingen én het verzet in Huinen indachtig, nou eigenlijk wil. GroenLinks, nota bene mede-ondertekenaar van het Statenakkoord, was pertinent tegen de rondweg en vond maatregelen bij Hoevelaken voldoende.

VVD'er Boxem stelde uitdrukkelijk dat politiek voor de tribune bedrijven geen goede zaak is, deze mening werd breed gedeeld. De rest van de commissie, afgezien van CDA en SGP, stemde in met het uitstel zodat de afgeladen publieke tribune vol Puttenaren teleurgesteld afdroop. Putten moet haar huiswerk dus opnieuw gaan maken voordat de provincie over de brug komt met een zak geld.

Geen nee tegen de rondweg, wel bedenkingen op dit moment
De SP had eveneens haar bedenkingen bij de rondweg in Putten. Vooral de onduidelijkheid rondom de MER, de meningen van zowel het Puttense gemeentebestuur en de inwoners gaven daartoe aanleiding. Ook wil de SP graag een serieus onderzoek naar het plan om twee rotondes op het tracé te plannen om de snelheid van het verkeer te verminderen. Klare wijn schenken over deze punten is dus essentieel voor onze steun.

U bent hier