h

Statenleden sturen brief aan staatssecretaris over geul bij Veessen en dijk Lent

30 maart 2006

Statenleden sturen brief aan staatssecretaris over geul bij Veessen en dijk Lent

De leden van Provinciale Staten hebben unaniem besloten om staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat een brief te sturen over de zwaar omstreden dijkverlegging bij Lent en hoogwatergeul bij Veessen. Dat werd gisteren besloten aan het einde van de Statencommissie Verkeer en Water. De SP-fractie had vorig jaar een spoeddebat gehouden in de statenvergadering, maar kreeg toen geen steun van andere partijen. Nu hadden we dezelfde zaak opnieuw op de agenda gezet, en bleek er wel bereidheid te bestaan om in actie te komen.

Voor een bomvolle publieke tribune begonnen gisteren eerst een groot aantal insprekers (opnieuw) te wijzen op goede alternatieve maatregelen die er zijn. Bij Veessen kan voldoende bereikt worden met onder andere afgraving van de uiterwaarden, waardoor boeren niet hoeven te verhuizen en een van de fraaiste stukjes Nederland overhoop wordt gehaald. De regio Veessen-Wapenveld is namelijk kandidaat voor de NCRV-prijs “Het mooiste plekje van Nederland”.

Door de dijkverlegging in Lent dreigen zo’n 60 monumentale panden gesloopt te worden, en zal het hele dorp te maken krijgen met een sterke toename van het probleem van kwelwater. Hier is de “Lentse Warande” een prima oplossing die veel minder mensen treft. Uitgraving van de uiterwaarden kan hier gecombineerd worden met het bouwen van huizen op terpen. Waardoor bij hoogwater extra capaciteit voor het water aanwezig is. Ook wordt er elders bij het dorp nog extra ruimte vrijgehouden voor extreme hoogwatersituaties. Bij Veessen wil de Rijksoverheid een hoogwatergeul parallel aan de Ijssel graven. Daardoor ontstaat voor de dorpen Vorchten en Veessen een soort badkuip, wat levensgevaarlijke situaties zal opleveren.

Dat die situaties zich bij Veessen en Lent gaan voordoen lijkt echter steeds onwaarschijnlijker. Uit een onderzoek van bureau Oranjewoud blijkt dat het rivierwater naar alle waarschijnlijkheid nooit zo hoog zal stijgen als tot nu toe werd gedacht. Omdat dan al veel eerder de dijken in Duitsland het begeven zullen hebben. En bovendien mag Duitsland, op grond van nieuwe Eurpese regels, geen maatregelen in de vorm van verhoging van dijken nemen, die haar probleem zouden verplaatsen naar ons land.

Het rapport van Oranjewoud heeft er zeker toe bijgedragen dat ook andere partijen in de Gelderse Staten nu serieus willen kijken naar andere oplossingen. Wat verder een rol speelt is de druk van diverse Tweede Kamerfracties in Den Haag, die al eerder aangaven sympathie te hebben voor de bewonersplannen.

Het is de bedoeling dat de brief naar de staatssecretaris na de statenvergadering van 12 april verstuurd wordt. Eind april neemt de Tweede Kamer een definitief besluit in deze kwestie. De brief kan van belang zijn omdat Schultz tot nu toe steeds kenbaar maakte, dat de steun van de provincie Gelderland een van de redenen was om vast te houden aan de dijkverlegging bij Lent en hoogwatergeul bij Veessen.

Dijk Lent en hoogwatergeul Veessen opnieuw op statenagenda
Hoogwatergeul: provincie benadrukt alternatief
Staten: toch kans voor Lents alternatief
Pleidooi voor Lentse Warande

U bent hier