h

Alle bekendmakingen en vergunningen over milieu op internet

20 april 2006

Alle bekendmakingen en vergunningen over milieu op internet

De provincie Gelderland publiceert per 14 april alle bekendmakingen over af te geven (ontwerp)vergunningen op milieugebied op internet. Per 1 mei zullen ook alle (ontwerp)beschikkingen zelf electronisch te raadplegen zijn via de Gelderse website.

Dit deelt het dagelijks bestuur van de provincie mee in antwoorden op schriftelijke vragen van de SP- fractie. De SP was bezorgd over het feit dat Gelderland niet alle milieuinformatie meer zal publiceren in de Staatscourant. Daardoor zou het werk van bewoners- en actiegroepen, die op willen komen voor hun leefomgeving, worden bemoeilijkt.

Maar de SP is erg blij met de gekozen oplossing. SP- statenlid Toine van Bergen hierover: "de provincie is hiermee volledig tegemoet gekomen aan onze wens. Daartoe was ze trouwens op grond van internationale wetgeving ook wel verplicht".

Tekst van de antwoorden op de schriftelijke vragen

Vraag 1: Waarom bent u gestopt met publicatie van (ontwerp)beschikkingen in de Staats-courant?

Antwoord: Wij zijn per 1 juli 2005 gestopt met het publiceren van alle ontwerpbesluiten en be-sluiten in de Staatscourant, omdat de Algemene wet bestuursrecht ons daartoe niet meer verplicht. Dit betreft de (ontwerp)besluiten op aanvragen, die na 30 juni 2005 zijn ingediend. Op basis van het overgangsrecht moeten wij (ontwerp)besluiten op aanvragen, die zijn ingediend vóór 1 juli 2005, nog wel in de Staatscourant publiceren.
De wetgever is tot deze wetswijziging overgegaan op voorstel van de provincies. Die betwijfel-den de zin van kennisgeving in de Staatscourant in het licht van hetgeen daarmee werd beoogd, omdat de doelgroep zelden of nooit de Staatscourant raadpleegt. Bovendien vonden zij dat kennisgeving in de Staatscourant relatief erg veel kosten met zich meebrengt. Zo heeft Gelderland in 2004 ruim 400 (ontwerp)besluiten in het kader van de Wet milieubeheer in de Staatscourant moeten publiceren. De kosten daarvan hebben naar schatting tussen € 150.000,-- en € 200.000,-- bedragen.

Vraag 2: Is het juist dat u zich nu beperkt tot publicatie in huis- aan huisbladen en locale bladen?

Antwoord: Ook als het gaat om (ontwerp)besluiten op aanvragen die na 30 juni 2005 zijn inge-diend, beperken wij ons niet uitsluitend tot het publiceren in dag-, nieuws-, of huis-aan-huisbladen.
Wij maken sinds 1 juli 2005 per aanvraag de afweging om ook in de Staatscourant te publiceren. Publiceren in de Staatscourant vindt plaats, als door publicatie in alleen een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad niet wordt voldaan aan de voorwaarde, dat de kennisgeving daadwerkelijk al diegenen kan bereiken, die naar verwachting bedenkingen kunnen hebben tegen een ontwerp-besluit of beroep kunnen instellen tegen een besluit.

Vraag 3: Bent u met ons van mening, dat door deze beperking van de publicaties strijdigheid ontstaat met het verdrag van Aarhus, IPPC- richtlijn 96/61/EG, Richtlijn 2003/4/EG en Richtlijn 2003/35/EG? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: De in uw vraag bedoelde regelgeving verplicht ons om milieu-informatie te ver-spreiden en voor het publiek toegankelijk te maken, maar ook om het betrokken publiek in een vroeg stadium reële mogelijkheden tot inspraak bij besluitvormingsprocedures te bieden. Met betrokken publiek worden hier bedoeld degenen die gevolgen van de besluitvorming kunnen ondervinden, belanghebbenden en niet gouvernementele organisaties, die zich voor milieube-scherming inzetten.
Onze handelwijze - zoals wij die hebben beschreven in ons antwoord op vraag 2 - is met die regelgeving in overeenstemming.
Overigens staan vanaf 14 april 2006 de kennisgevingen van de ontwerpbesluiten en besluiten die wij publiceren in dag- , nieuws- of huis-aan-huisbladen, vanaf het tijdstip van publicatie tot en met de laatste dag van de terinzagelegging op de website van de Provincie Gelderland (www.gelderland.nl).
Vanaf 1 mei 2006 zijn ook alle ontwerpbesluiten en besluiten - inclusief eerder genomen beslui-ten - via die website beschikbaar.
De hiervoor bedoelde bescheiden zijn daardoor in beginsel voor iedereen toegankelijk. De in ons antwoord op vraag 2 bedoelde afweging behoeft dan niet meer te worden gemaakt. Plaatsing van kennisgevingen in de Staatscourant is dan niet meer nodig.

Vraag 4: Gaat u, als alternatief voor publicatie in de Staatscourant, al uw (ontwerp)beschikkingen elektronisch publiceren op internet? (in navolging van de provincie Limburg). Europese regel-geving legt immers uitdrukkelijk de plicht op om relevante milieu-informatie elektronisch be-schikbaar te maken. Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Zie ons antwoord op vraag 3.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koningin
H.M.D. Brouwer - secretaris

Provincie maakt milieuinformatie minder toegankelijk

U bent hier