h

Pas op - asbest! Langzaam rijden!

23 mei 2006

Pas op - asbest! Langzaam rijden!

Maandagmiddag 22 mei werd het landelijk meldpunt asbest geopend in Harderwijk. Er was een redelijk groot aantal mensen aanwezig waaronder een sterke vertegenwoordiging van lokale, provinciale en landelijke SP. Marianne Breedijk, lid van de steunfractie van de Gelderse SP, doet verslag.

Voor de SP is dit meldpunt een resultaat van jarenlange inspanning om het asbestprobleem op de politieke agenda te krijgen én te houden. Alle sprekers - burgemeester, gedeputeerde Van Diessen, staatssecretaris Van Geel - gaven aan dat dit grote probleem niet langer ontkend kan worden. De overheden moeten aan de slag met het opruimen en moeten daarin gezamenlijk optrekken.

SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen ( foto hierboven) kreeg ook de gelegenheid om wat te zeggen. Zij gaf aan blij te zijn maar niet tevreden omdat het werk nog lang niet gedaan is. Er is nu overeenstemming over de noodzaak van het opruimen van de oude fabrieksterreinen en asbestwegen maar in talloze oude boerenschuren zit ook asbest verwerkt dat snel aan het verweren is en dat een groot probleem gaat worden. Daarnaast deed ze ook een oproep om onze kennis over asbest te delen met het buitenland omdat men daar nog vrolijk investeert in de productie en het gebruik van asbest. Dus: niet nu elkaar op de schouder slaan van 'dat hebben we nu eens mooi geregeld' maar 'dit is pas de eerste stap, we zijn er nog lang niet'.

Na de opening was er een rondrit om de aanwezigen te laten zien waar het nu over gaat. Schokkend is dat er her en der in Harderwijk gewoon asbest van de grond geraapt kan worden zonder dat daar waarschuwingsborden bij staan. Gedeputeerde Van Diessen gaf al eerder aan dat hij die bordjes het liefste niet meer ziet - daarmee erop doelend dat dan het asbest ook weg is - maar totdat het asbest ook daadwerkelijk opgeruimd is, is het zaak dat de overheid de burgers op de aanwezigheid van asbest wijst. Een kleine moeite lijkt me en een eerste 'schone' taak voor de gemeente.

Overheden, bedrijven én particulieren kunnen tot 1 juli melding maken van lokaties met asbest. Zij kunnen dit doen op: www.meldasbest.nl of telefonisch op 0800 – 6353272 (gratis). De lokaties worden dan, na toetsing aan de Saneringsregeling asbestwegen, gesaneerd vanaf 2007. Na 1 juli 2006 blijft het meldpunt (telefonisch en via internet) actief om mensen de gelegenheid te bieden om asbest te melden. Die meldingen worden echter niet meer meegenomen in de Saneringsregeling asbestwegen.

Achterhoekse SP- Europarlementariër in actie tegen asbest
Berkelland in actie na vragen SP over asbestwegen

U bent hier